Metode de extindere a cladirilor existente

Uneori este necesar sa construiesti langa o structura deja existenta, iar aditia unui corp nou este un proiect complex care se incadreaza, in general, in una din 3 categorii: anexe complet separate, extinderi orizontale si suprainaltare.

Pavilionul distinct este una dintre solutiile de preferat in majoritatea cazurilor deoarece nu impune probleme structurale, iar compartimentarea functionala nu depinde foarte mult de cea a cladirii vechi. In plus, separarea fizica dintre casa existenta si cea noua permite ruptura fireasca intre stiluri, constructia anexata poate fi contemporana, hi-tech, atat timp cat pastreaza anumite elemente comune (fie ca vorbim de proportii, materiale, goluri, ideea este sa se creeze o anumita continuitate, insa fara pastisa, copiere).

In cazul extinderii unei cladiri istorice, protejate, pavilionul distinct este solutia ideala deoarece permite pastrarea intacta a cladirii vechi si subliniaza vizbil diferenta de stil intre interventii.

Trecerea dintre cele doua cladiri se poate realiza printr-un spatiu interior care sa mentina un flux functional firesc, dar care la exterior separa vizual cele doua cladiri (un corp de sticla de exemplu).

Principalul dezavantaj al anexei complex separate este necesitatea unui teren spatios pe care se poate construi. Aceeasi conditie o impune si extinderea pe oriozontala.

In plus, decizia extinderii pe orizontala impune deja probleme structurale, in special la inchiderile superioare unde vor trebui corelate pantele acoperisurilor s.a.m.d. Principiul de urmat aici este evitarea pastisei, insa libertatea nu este la fel de mare ca in cazul pavilioanelor distincte. Noua cladire nu mai poate fi complet diferentiata ca stil, ci trebuie sa preia abil arhitectura constructiei existente. Si obtinerea voita a contrastului poate fi o optiune cu rezultate spectaculoase, insa este nevoie de multa pricepere din partea arhitectului.

Supraetajarile sunt variantele optime in mediul urban, unde proprietarii nu beneficiaza de foarte mult spatiu. Solutia construirii pe verticala deschide, de cele mai multe ori, noi perspective spre oras, precum si posibilitatea de a aduce mai multa lumina in interior (lucru destul de dificil de realizat pe orizontala datorita densitatii mari de constructii).

Extinderile pe verticala aduc cu sine si optiunea retragerii pentru obtinerea unor terase la etajele superioare, iar din punct de vedere tehnic nu impun mari probleme, atat timp cat structura este usoara si se pastreaza directia ghenelor de instalatii. Functional, trebuie mentinuta o continuitate a fluxului de circulatie cu partea inferioara, iar din punct de vedere estetic se aplica aceleasi principii enuntate anterior.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 3 = 3