De ce este important chitul de rosturi si cum il alegeti – amenajari interioare bai

Sfaturi pentru amenajari interioare bai

amenajari interioare baiChitul de rosturi este responsabil pentru aspectul final într-o amenajare de baie cu plăci ceramice. Din punct de vedere estetic, dar și practic, alegerea lui este la fel de importantă ca alegerea plăcilor. Chitul se alege în funcție de încăpere, de mediu – interior sau exterior, cu grad ridicat de umezeală sau nu – în funcție de mărimea plăcilor și de distanța ce urmează a fi lăsată între ele. Prețul e și el un factor important. Un chit prea ieftin nu va fi de calitate, iar repararea problemelor generate de folosirea lui e mai costisitoare decât dacă iei din start unul bun.

Cu un chit potrivit va asigurati că în timp nu vor apărea pete negre, mucegai, plăcile nu se vor desprinde și nu se vor fisura.

Lățimea rosturilor ține de gusturi, însă tendințele actuale propun un chit cât mai discret. În general, un chit mai lat e potrivit în amenajările rustice, în timp ce unul mai fin arată bine în cele contemporane.

Pentru un efect unitar, ton pe ton, culoarea chitului trebuie să fie cât mai apropiată de cea a plăcilor. Însă puteti opta și pentru o culoare de contrast, mai ales că pe piață există o mare varietate de culori.

Cand e nevoie de subzidirea și impermeabilizarea fundatiei casei

subzidire a caseiCasa bătrânească a rămas în paragină și vreti s-o readuceti la viață. Are fisuri mari, care nu se explică doar prin deteriorarea superficială a mortarului de zidărie, ci printr-o deplasare nedorită a pereților. Acoperișul se înclină sau ia forma unei șei, iar la cercetarea locală constați că nu este din cauza structurii lui de rezistență, ci din cauza afundării unui zid sau a mai multora.

Ce faceti în această situație? O soluție este subzidirea fundației. Adică adăugarea unei fundații suplimentare la cea existentă. Simplu spus, se excavează în jurul și sub fundația veche și se toarnă una nouă, până la adâncimea stabilită de un proiectant.

Deși fundația nouă poate fi mai groasă decât cea veche, important nu este faptul că fundația se lărgește, ci faptul că ea coboară în adancime.

În mod obișnuit, în zona de câmpie, adâncimea de fundare este între 90 și 110 cm, adică limita de îngheț, în timp ce la munte fundația trebuie să fie mai adâncă, deoarece limita de îngheț a solului este situată la 120 cm.

Pentru a evita problemele în viitor, noua fundație trebuie impermeabilizată. Printr-o hidroizolare corectă construcția va fi protejată împotriva fisurilor provocate de infiltrațiile nedorite sau de diferențele de temperatură.

Impermeabilizarea fundației trebuie însă realizată cu foarte mare atenție deoarece, odată realizată greșit, este foarte greu de reparat și aduce cu sine costuri ridicate.

Din acest motiv, îți recomandăm să alegi produse performante. Plastimul este o emulsie bituminoasă creată special pentru hidroizolarea la rece a fundațiilor masive din beton și a pereților de sprijin.
Plastimul este tixotropic, ceea ce face posibilă aplicarea pe suprafețe verticale sau înclinate. După uscarea completă, Plastimul formează un strat hidroizolator platic, rezistent la apă și în imersie prelungită, chiar dacă apa este ușor acidă sau alcalină, și este rezistent și la agenții agresivi prezenți în sol.

Pentru a va asigura că lucrarea se execută corect, trebuie să fiti atent la anumite detalii. Astfel, suprafața ce va fi tratată trebuie să fie solidă și perfect curată. Laptele de ciment trebuie îndepărtat, la fel și urmele de praf, grăsimi sau particule desprinse.

În prima fază, pe suprafața fundației se aplică o amorsă realizată din Plastimul diluat cu apă 1:10. Când amorsa este complet uscată, se aplică un prim strat nediluat de Plastimul, în grosime de cel puțin 1,5 mm (strat umed), cu bidineaua, gletiera sau airless. Urmează al doilea strat, în aceleași condiții. Grosimea minimă finală, după uscare, trebuie să fie de cel puțin 3 mm.

Spor la renovat!

Ce trebuie sa stiti despre placările ceramice

gresieAveti în plan un proiect de renovare a locuinței și urmează să schimbati placarea ceramică din baie, bucătărie, balcon sau terasă. Ce tip de gresie alegeti? După ce caracteristici va ghidati? Cum alegeti adezivul potrivit? Sunt întrebări importante la care vom răspunde punctual astfel încât să faceti alegeri informate.

Pe piață există o varietate de plăci, fiecare având caracteristici fizice și mecanice diferite. Plăcile ceramice de acoperire sunt printre cele mai răspândite materiale destinate placării pardoselilor şi pereţilor. Sunt foarte diversificate în privinţa dimensiunilor, a culorilor, a modelelor şi a aspectului suprafeţei, ceea ce oferă posibilitatea unor decorări interioare originale, în variate stiluri.

Ce trebuie să stiti înainte să cumparati?

Există două categorii de plăci ceramice: glazurate şi porţelanate. Plăcile ceramice glazurate sunt destinate exclusiv interioarelor. Ele au ca materii prime de bază argila şi caolinul, şi sunt obţinute prin presare. Din această categorie face parte atât gresia, cât şi faianţa, iar din punct de vedere al designului există plăci cu aspect marmorat, rustic, cu motive florale, geometrice, colorate, uni, lucioase, mate etc.

Plăcile ceramice porţelanate sunt destinate în primul rând exterioarelor, dar pot fi folosite cu succes şi la interior. Seamănă în multe cazuri cu placajele de piatră naturală şi pot prelua rolul acestora în locuri cu trafic intens.

În privința caracteristicilor tehnice, trebuie să luati în calcul 3 aspecte:

1. Absorbția de apă: măsoară gradul de porozitate internă al suportului ceramic, în funcție de care se calculează și rezistența la îngheț. Ce trebuie să reții este că plăcile porţelanate sunt rezistente la îngheţ, pe când cele glazurate nu. De exemplu, pentru placarea balcoanelor, fie ele şi închise, sunt recomandate plăcile porţelanate.

2. Rezistența la zgâriere: adică duritatea plăcilor, în funcție de care vei ști dacă placa e potrivită pentru trafic intens sau nu. Plăcile ceramice porțelanate sunt cele mai rezistente.

3. Rezistența la abraziune: se determină prin supunerea suprafeţei lor la acţiunea unei încărcări abrazive care se roteşte şi evaluarea uzurii prin compararea vizuală cu plăci nesupuse acestui proces. Rezultatele sunt structurate în clase de la I la V: clasa I este destinată traficului uşor iar clasa V traficului foarte intens.

Alegerea adezivului potrivit

După ce ati stabilit de ce plăci ceramice aveti nevoie, pasul următor este să alegeti un adeziv pentru montarea lor. Din păcate nu există o soluție universală, și aici trebuie să faceti o alegere informată. Căci un adeziv necorespunzător va genera probleme majore, precum desprinderea, crăparea, pătarea sau schimbarea culorii plăcilor. Prin urmare, în funcție de tipul de placă, aveti nevoie de soluții dedicate, care să elimine aceste riscuri.

Pentru lucrările care implică plăci ceramice puternic absorbante și în general orice placă pentru care există riscul de pătare, va recomandăm să folositi pentru montare adezivi albi.

Tipuri de mobilier care ajuta sa economisiti spatiu

sufragerie maiaMulti dintre noi se confrunta cu problema spatiilor mici, fie ca este vorba de garsoniere sau apartamente. Mai jos gasiti o lista cu cateva solutii practice in ceea ce priveste alegerea mobilierului potrivit.
Alegeti corpuri de mobilier in culori deschise

biblioteca

Cu totii stim ca piesele de mobilier deschise la culoare dau impresia ca spatiul este mai mare.

Daca vorbim de living, atunci recomandarea noastra este o biblioteca dotata cu dulapuri si spatii incapatoare pentru o mai buna organizare a produselor ce trebuiesc depozitate.

Optati pentru un dormitor cu dimensiuni mai mici

Mobila pentru dormitor este de cele mai multe ori voluminoasa. Aveti nevoie de o solutie pentru o suprafata mica? Cu putina atentie, chiar si o camera de doar cativa metri patrati se poate transforma intr-un spatiu placut, confortabil si odihnitor.
Cumparati o masa extensibila

O alta problema pentru spatiile mici poate fi spatiul pentru servit cina alaturi de familie sau de prieteni. In acest caz, alegerea potrivita este masa extensibila MAXIM, care poate fi extinsa cu usurinta pentru servirea cinei si apoi se poate strange la finalul cinei. In plus, va recomandam si masa MATRIX care, dintr-o simpla miscare, aceasta masa joasa de cafea se trasforma intr-o masa mare pentru 6 persoane. In acest fel problema spatiului limitat este rezolvata.

1. Masa Maxim

masa maxim masa pentru spatii mici

 

 

 

 

 

 

2. Masa Matrix
masa matrix masa pentru spatii mici

 

 

 

 

 

 

 

 

Alegeti simplitatea pentru camera de tineret

Fie ca vorbim de adolescenti sau studenti, tinerii au nevoie de spatiu in camera lor.

camera tineret

Un acoperiș funcțional și estetic

acoperis functional esteticSubiectul „acoperiș” este în prim-plan în familia voastră în două circumstanțe: dacă aveţi o casă în construcție sau dacă sunteţi proprietarul unei locuințe vechi, care necesită lucrări de întreținere sau chiar înlocuirea acoperișului. În aceste condiții, cu siguranță, aveţi o mulțime de întrebări, așa că vrem să venim în ajutorul vostru și să vă oferim măcar o parte dintre răspunsuri.
Ce tip de acoperiș alegeţi?

Unul dintre principalele criterii pentru alegerea acoperişului îl reprezintă stilul casei. În prezent, pe piaţa de specialitate sunt disponibile soluţii adecvate oricărui stil, fie el modern, clasic sau rustic. De exemplu, stilul modern poate fi obţinut cu ajutorul acoperişurilor cu panta lină, foarte abruptă sau terasate. În funcție de pantă, acoperișurile pot fi plate (cu panta mai mică de 5 grade), cu pantă mică (sub 15 grade), medie (cu panta între 15 și 45 de grade) și abrupte (cu panta mai mare de 45 de grade). Cele cu panta medie și abruptă se mai numesc acoperișuri înalte şi prezintă de obicei două straturi, între care se găseşte unul de aer, care asigură o bună izolare termică (caracteristici excelente de izolare).

Vrei o casa sanatoasa? Trateaza corect fatada!

Apa, atat in forma sa lichida, cat si in stare de vapori, reprezinta unul dintre cei mai mari inamici ai proiectelor de constructii. Pentru a te putea bucura cat mai mult de confortul locuintei tale, specialistii Sika te sfatuiesc sa acorzi importanta cuvenita impermeabilizarii fatadei pentru a evita instalarea mucegaiului, a igrasiei, a petelor de apa, sau, mai grav, aparitia infiltratiilor.

In acest caz este indicata folosirea unor produse pentru impregnarea hidrofoba a suportului, care patrund adanc in substrat, protejand constructia fara a lasa insa urme.

Sikagard-703 W este una dintre cele mai performante solutii de impregnare hidrofoba ce pot fi folosite in acest sens. Acesta este un material de impregnare cu un coeficient ridicat de impermeabilitate special creat pentru hidrofobizarea fatadelor, a carui compozitie este bazata pe o combinatie de silan / siloxan si apa.

Culoarea translucida a produsului nu modifica aspectul stratului suport pe care este aplicat si ii permite acestuia sa „respire”, functionand ca o bariera impotriva infiltrarii apei si a aparitiei efectelor nedorite ale umezelii. Astfel, actiunea sa previne deteriorarile produse pe termen lung de umiditate.

Mai mult decat atat, acest produs poate fi folosit pe o paleta larga de straturi suport, cum ar fi betonul, caramida, piatra, mortarul, zidaria, azbocimentul, imbunatatind considerabil rezistenta constructiei la captarea murdariei. Un alt avantaj al emulsiei este ca, odata aplicata, poate fi acoperita in scurt timp cu vopsele sau cu alte tipuri de materiale.

Solutia recomandata de specialistii Sika are si avantajul unei aplicari foarte usoare. Produsul ecologic, pe baza de apa, Sikagard-703 W poate fi aplicat atat prin pulverizare cu presiune scazuta, cat si cu pensula sau cu trafaletul, printr-o miscare simpla a ustensilei de aplicare, de sus in jos.

Principalele tipuri de tapet

Daca iti doresti sa schimbi atmosfera de acasa, dar fara a transforma casa in santier, foloseste tapet. Utilizarea acestuia este usoara si curata, presupunand doar rabdare, simt practic si indemanare.

In principiu, exista doua categorii de tapet, cu suprafata imprimata si cu textura in relief ce poate fi vopsita. O alta clasificare se poate face in functie de modalitatea de curatare: lavabil, semilavabil si non-lavabil.

Tipul standard de tapet nu este lavabil; acesta se poate curata cu ajutorul unei carpe ude, fara sa se faca apel la detergenti, care pot deteriora serios suprafata. Acest tip de tapet necesita o grija speciala in cursul aplicarii, pentru a nu se pata cu adezivi speciali de lipire, caz in care scoaterea petelor va fi dificila.

Tapetul lavabil este mai rezistent la apa si la pete, datorita acoperirii cu un strat protector transparent. Acesta este tolerant la uzul detergentilor usori, ramanand insa sensibil la frecare (in cazul mutarii mobilei, spre exemplu).

Tapetul poate fi clasificat si in functie de materialul din care este realizat: hartie, vinil, material textil, fibra de sticla etc.

Tapetul din hartie este cel mai potrivit pentru a crea un decor vesel. Spre deosebire de acesta, cel din vinil rezista la murdarie si poate fi utilizat si in spatii umede, cum sunt baile si bucatariile.

Tapetul din fibra de sticla asigura o rezistenta sporita suprafetelor pe care este aplicat, iar cel din materiale naturale (matase, lemn, bambus, scoici etc.) ofera multa eleganta.

Produsele existente pe piata au diverse modele si texturi si sunt disponibile intr-o gama larga de culori. Prin urmare, se poate realiza orice tip de amenajare: moderna, eleganta, clasica, exotica, romantica etc.

In plus, acest tip de finisaj nu se decoloreaza foarte usor, nu degaja miros si are o durata mare de viata, daca este aplicat corect si intretinut in mod corespunzator (un tapet de calitate rezista pana la 20 de ani).

Avantajele fatadelor din piatra naturala

Placarea fatadei cu piatra naturala nu este o noutate. Dimpotriva, se practica de mult timp si reprezinta o solutie care cu greu ar putea fi contraindicata deoarece ofera o buna eficienta din perspectiva protectiei la intemperii si este extrem de rezistenta in timp.

Montarea pietrei naturale nu este foarte dificila, putandu-se aplica direct pe suprafata peretelui, cu ajutorul unui mortar special.

Cu acest tip de placare puteti merge pe un stil rustic, folosind piatra naturala de cariera, intr-o forma neprelucrata, care se potriveste mai ales caselor din zonele montane.

Daca vreti mai multa eleganta, atunci puteti alege o placare cu marmura, granit sau travertin. Este ceva mai scumpa, insa merita efortul financiar. Aceste materiale sunt recunoscute pentru rezistenta si frumusetea lor.

Daca bugetul si stilul arhitectural al casei va permit, nu ezitati sa alegeti acest tip de fatada. Insa trebuie sa aveti in vedere faptul ca, daca o lavabila care nu a iesit bine se poate corecta usor, nu la fel se poate spune si in cazul unei placari cu piatra naturala

Placarea cu piatra a peretilor exteriori

Piatra poate fi asociata cu alte materiale de constructie, aceasta avand un efect de innobilare a elementelor apropiate. Utilizarea pietrei naturale pentru placarea cladirilor la exterior reprezinta o solutie care imbina durabilitatea cu aspectul estetic de exceptie. Piatra poate fi folosita pentru acoperirea unor suprafete mari sau pentru a scoate in evidenta o zona de maxim interes vizual. Este un material recomandat pentru rezistenta, soliditate si aspect estetic.

De asemenea, trecerea timpului ii confera un aspect deosebit prin patina obtinuta pe cale naturala, fara niciun fel de interventie suplimentara. In plus, intretinerea unei fatade din piatra naturala presupune eforturi minime: nu necesita lacuire sau vopsire, se spala doar periodic cu apa sub presiune.

Piatra folosita pentru placari exterioare trebuie sa aiba structura, compozitia chimica si culoarea cat mai omogene, sa nu contina elemente straine care se descompun usor, sa provina din masive mari si cat mai compacte, cu cat mai putine fisuri.

Etape de lucru:

1. Spalarea pietrei. Bucatile de piatra se sorteaza in functie de grosime, dupa care se spala bine cu apa sub presiune, pentru a indeparta praful si impuritatile. Pentru o buna aderenta, piatra trebuie sa fie curata in momentul montarii.
2. Pregatirea adezivului. Intr-un vas se face o compozitie din ciment si nisip. Consistenta adezivului trebuie sa tina seama de caracteristicile suprafetei de montaj, dar si de grosimea si greutatea bucatilor de piatra.
3. Aplicarea pietrei. Pe fiecare bucata de piatra se aplica o cantitate suficienta de adeziv apoi se lipeste pe perete. Imbinarile se fac astfel incat ansamblul decorativ sa capete un aspect cat mai frumos.
4. Umplerea rosturilor. Dupa ce piatra a fost montata se curata bine rosturile. In spatiile dintre bucatile de piatra se introduce un amestec din ciment si nisip. Optional, se poate adauga si un pigment de colorare.

ATENTIE! Din cauza structurii interne cristaline, placile de piatra naturala sunt sensibile, gradul lor de sensibilitate fiind cu atat mai mare cu cat contin mai multe zone de culoare alba. In timpul procesului de montaj, placile pot absorbi in masa lor apa din materialul adeziv. Din aceasta cauza, in timp pot aparea in placi si la suprafata lor pete, ele fiind generate de sarurile din suport si antrenate de apa absorbita. Din acest motiv sunt recomandati adezivi cu priza si hidratare rapide, care nu contin apa in exces.

Farmecul incontestabil al caselor din lemn

Printre cele mai vechi constructii ecologice se numara si casele din lemn. Acestea sunt realizate din material lemnos pe diverse tipuri de structuri (modular, din busteni, din panouri etc.), rezista mult mai bine la cutremure si necesita fundatii mult mai reduse ca volum si cost.

Casele din lemn rotund. Sunt construite din doua tipuri de lemn: lemn rotund calibrat (adica busteanul e prelucrat la aceeasi dimensiune) si lemn rotund necalibrat (busteanul are dimensiuni aproximative). Casele din busteni masivi sunt, de fapt, casele traditionale realizate din lemn brut prelucrat manual. Acestea se ridica in general pe fundatii de beton, dar sunt realizate integral din trunchiuri masive de rasinoase, netratate in prealabil, ci doar decojite. Intreaga constructie este realizata prin suprapunerea bustenilor fasonati si imbinarea lor la capete prin cioplire manuala, lucru care ii asigura casei o structura foarte rezistenta din punct de vedere mecanic (si protectie eficienta la miscari seismice). Intre suprafetele de imbinare se introduce vata minerala, pentru izolatie termica si fonica. Apoi, lemnul este tratat pentru a capata rezistenta impotriva microorganismelor daunatoare.

Casele din barne de lemn lamelar. Sunt realizate din barne din lemn lamelar incleiat, mai exact: barne compacte de lemn obtinute prin imbinarea unor bucati de cherestea, in prima faza sub forma de lamele, care la randul lor sunt lipite intre ele in conditii speciale de temperatura si presiune. Avantajul consta in faptul ca sunt mai stabile in timp (nu sunt supuse deformarilor specifice lemnului masiv), pot avea sectiuni si lungimi mari si asigura o finisare mai usoara a peretilor, expunand doar suprafete de lemn regulate.

Casele cu structura din lemn lamelar. Modul de asamblare a elementelor de structura creeaza o retea de tip grinda-stalp in care toate reperele sunt predimensionate si prelucrate in fabrica. Fixarea structurii din lemn pe fundatie se face prin sisteme de prindere speciale care izoleaza total partile din lemn de suprafata de beton. Acestea pot fi completate cu panouri vitrate de mari dimensiuni sau cu panouri izolate (de tip sandwich).

Casele cu structura autoportanta (de tip sandwich). Acest tip de case au structura de rezistenta independenta, rolul fiind preluat de catre peretii portanti prefabricati. Asamblarea lor se face cu ajutorul suruburilor. Pe langa structura de rezistenta, peretele de tip sandwich include si stratul de izolatie, bariera de vapori, traseele instalatiilor si straturile interiore si exterioare de finisaj. Se poate alege orice tip de finisaj ca in cazul constructiilor standard. Printre avantaje se poate mentiona: rezistenta mare la seisme, o mare varietate de forme si dimensiuni, costuri de executie mici.

Casele din lemn prezinta o serie de avantaje demne de luat in seama. Costul de productie este mai mic comparativ cu cel al locuintelor realizate din alte tipuri de materiale. Apoi, nici climatizarea nu este prea costisitoare, dat fiind ca o casa din lemn izolata bine se dovedeste a fi suficient de racoroasa pe timpul verii si destul de calduroasa iarna. Toate acestea duc la un consum redus de combustibil si energie, prin urmare emisia de noxe este diminuata.

Avantajele si dezavantajele caselor din lemn

Daca doriti sa va construiti o casa din lemn, trebuie sa luati in calcul principalele avantaje si dezavantaje ale acesteia.

O casa din lemn este mai ieftina decat alte tipuri de constructii (beton, caramida etc.), insa intretinerea ei, in timp, genereaza costuri mai mari. De asemenea, o casa din lemn este mai flexibila si are risc seismic scazut, insa nu prezinta rezistenta mare la evenimente neprevazute, cu mar fi incendiile.

O constructie din lemn reprezinta, in mod clar, o alegere inspirata pentru cei care doresc sa se mute intr-un camin nou intr-un timp record, avand in vedere ca aceasta se executa rapid, intr-un interval cuprins intre o luna si trei luni. In plus, pierderile de caldura au fost calculate de specialisti ca fiind cu 30-40% mai mici decat la alte tipuri de locuinte.

Despre casele din lemn mai trebuie sa stiti ca sunt foarte functionale, datorita faptului ca spatiul lor interior poate fi usor compartimentat sau modificat, intrucat au o structura usoara si nu necesita deci prea multi stalpi de sustinere.

La capitolul avantaje, mai poate fi consemnat: casele traditionale din lemn pot fi ridicate pe terenuri slabe sau nisipoase. Nu in ultimul rand, specialistii le considera „sanatoase”, intrucat lemnul este un element 100% natural, respira, asa ca este pus la adapost de igrasie si condens.

Insa o casa din lemn prezinta si reale dezavantaje. O astfel de constructie „traieste” cu 20-30% mai putin decat una din caramida sau beton, iar intretinerea ei necesita bani si atentie (poate fi atacata de cari, furnici sau umiditate).

De asemenea, in cazul in care va doriti o locuinta mare, trebuie sa renuntati la gandul de a o face din lemn, pentru ca o astfel de structura nu poate avea mai mult de doua niveluri, in caz contrar putand aparea probleme de stabilitate.