n cadrul concursului Solar Decathlon de anul acesta juriul a desemnat castigatoare locuinta prefabricata propusa de echipa din Austria. Acestia au dorit ca proiectul lor sa ofere un nou sens „conceptului de spatiu deschis” punand accentul pe spatiile amenajate in aer liber.
Casa LISI (Living Inspired by Sustainable Innovation) propune un plan liber, in care spatiul livingului, al bucatariei si locului de luat masa asigura o trecere graduala intre cele doua terase exterioare amenajate una pe partea de nord si cealalta pe sud. Aceasta dispunere spatiala conduce la crearea unei singure incaperi care poate fi complet expusa naturii inconjuratoare, incurajand ventilarea naturala a casei si un control al iluminatului natural. Luand in considerare faptul ca eventualii locatari vor simti nevoia de intimitate, echipa de arhitecti a prevazut o serie de draperii care pot fi trase astfel incat sa invaluie complet casa. Umbra oferita de aceste draperii ajuta la reglarea temperaturii interioare, protejandu-le in zilele calduroase de vara si in acelasi timp reducand consumul de energie folosit de instalatiile de climatizare.
O rampa asigura accesul la nivelul parterului. In cele doua terase au fost prevazute o serie de jardiniere si pereti cu vegetatie unde beneficiarii pot sa isi cultive diferite plante aromatice sau chiar legume. Prezenta vegetatiei asigura un micro-climat care ajuta la mentinerea unui aer proaspat si racoros in casa.
Casa prefabricata a fost integral construita si termoizolata cu lemn si panouri pe baza de lemn. Decizia de a lucra cu acest material a fost luata tinandu-se cont de caracteristicile materialului, printre care faptul ca este un produs 100% natural, ca este neutru din punct de vedere al emisiilor de carbon, usor de transportat si intretinut. Pe langa acestea, arhitectii au putut folosi copacul intreg, sub diferite forme astfel incat designul rezultat sa aiba o infatisare deosebita. Fiecare parte din copac a fost exploatata, de la radacina pana la frunze care s-au transformat in fundatii si cornisa, pana la trunchiul care a devenit material pentru tavane, pardoseli si pereti. Scaunele si mare parte din mobilier au fost executate din materiale rezultate prin prelucrarea aschiilor.
In ce priveste economia de energie, casa LISI este o cladire care are in plus ajungand sa genereze mai multa decat consuma. Toate acestea sunt posibile datorita panourilor fotovoltaice de pe acoperis, al sistemului de management al temperaturii si umiditatii de la interior, al unei bune termoizolari a locuintei si folosirii vitrajelor cu un grad ridicat de izolare.
Mai multe informatii gasiti pe: http://inhabitat.com
Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa
Leave a Reply