China plănuieşte construcţia unui tunel de tranzit subacvatic de 123 de kilometri sub Marea Bohai, pentru care este pregătită să investească 30 de miliarde de euro, un proiect care, la finalizare, va fi cel mai lung canal de acest tip, de două ori mai lung decât Tunelul Seikan din Japonia, actualul lider pe acest segment, scrie Bloomberg.Tunelul va lega oraşele Dalian şi Yantai, din provincia Shandong, care sunt conectate în prezent de o cursă de feribot care durează opt ore. Dacă proiectul subacvatic va fi construit, distanţa dintre cele două oraşe va fi parcursă în 40 de minute.
Bloomberg subliniază că informaţiile au fost publicate iniţial de ziarul de stat China Daily, iar planul va fi supus aprobării în luna aprilie a acestui an. Chiar dacă va primi undă verde, proiectul va presupune în primă fază un studiu de fezabilitate care se va derula e parcursul a trei ani, începând cu 2015. Cele mai optimiste predicţii indică anul 2026 ca termen de finalizare a proiectului.
Cele 30 de miliarde de euro necesare pentru construcţia proiectului reprezintă doar 4% din pachetul financiar pregătit de autorităţile de la Beijing pentru a menţine ritmul accentuat de creştere a economiei, iar demararea lucrărilor ar propulsa producţia de materiale de construcţii.Tunelul Seikan este cel mai lung canal de tranzit subacvatic din lume, construit pe o distanţă de 53,9 kilometri. Tunelul european de sub Canalul Mânecii, care leagă Franţa de Marea Britanie, are o lungime de 50 de kilometri.
11
Mar 2014
Leave a Reply