Ce sa facem sa ne coste cat mai putin lucrarile din locuinta

In unele cazuri, insa, schimbarile nu ar trebui sa aiba punct de plecare un intai a lunii, ci mai devreme. Va explicam imediat la ce anume ne referim. Cu putin timp in urma v-am povestit despre renovare si despre cum putem sa ne apucam de un proiect personal prin care schimbam intregul aspect al locuintei, de la recompartimentare, pana la varuit, schimbarea destinatiei unei camere sau chiar transformarea caminului vostru in casuta pe care o visati dintotdeauna.

Dar, toate acestea, inclusiv un banal varuit si o slefuire a parchetului sau crearea unei nise in perete pentru a mari spatiul de depozitare sunt proiecte care necesita timp, rabdare si mai important fonduri.

Veti spune, evident, de la anul, dar poate ca momentul cel mai bun pentru a va face un plan este chiar astazi. De ce? Pentru ca solutiile de finantare sunt la indemana in aceasta perioada si sunt croite pentru a veni in sprijinul proprietarilor care vor sa investeasca in casa lor pe termen lung, fara sa resimta eforturile de economisire si investitiile.

Un produs de economisire, de exemplu va ajuta sa strangeti bani, disciplinat, fara eforturi si cu certitudinea ca dupa o perioada veti avea toti banii necesari pentru a investi in locuinta dumneavoastra. Una din lectiile pe care le-am invatat in criza este importanta economisirii. Cel mai convenabil si mai ieftin este sa consumam din economii noastre decat sa consumam luand un credit. De pilda, ati putea sa optati pentru un produs de economisire-creditare in cadrul caruia sa depuneti fonduri timp de 3-5 ani, bani pentru care statul va ofera anual o prima de 25% (in limita a 250 euro/an, echivalentul in lei) plus dobanda fixa de la banca. Daca dupa incheierea perioadei de economisire mai aveti nevoie de bani pe langa suma deja economisita, puteti solicita un credit locativ in lei cu dobanda foarte avantajoasa, de 4,5% pe an.

Revenim acum la ce va povesteam mai devreme despre momentul luarii deciziilor si al actionarii in directia lor. In cadrul unui astfel de produs bancar, daca depuneti pana pe 31 decembrie o suma totala echivalenta cu 1.000 de euro (4500 lei) puteti beneficia de prima de la stat chiar si in 2013.

Pentru a intelege mai bine sistemul de economisire creditare, iata un exemplu banal. Daca depuneti lunar cate 375 lei in cont, acumulati echivalentul in lei a 1.000 euro/an. Dupa o perioada de 5 ani veti avea in cont echivalentul a 5.000 de euro, doar economiile dumneavoastra, la care se adauga 1.250 euro – primele de la stat, plus dobanda bancii capitalizata timp de cinci ani.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

9 + 1 =