Case de lemn – Lemnul, un material nobil cu multiple utilizari

Lemnul se numara printre cele mai versatile materiale de constructie. Posibilitile de utilizare sunt extrem de largi nu doar in constructii, ci si ca material de finisaj, pentru mobilier, accesorii si decoratiuni.

Decoratiuni-lemn1

Lemnul se remarca prin reale avantaje care il pun in topul materialelor de constructii.  De exemplu, lemnul este un element 100% natural, ecologic, care “respira”. Apoi, lemnul este un bun izolator termic si fonic. Prin urmare, locuintele realizate din lemn sunt calduroase iarna si racoroase vara.

Locuintele din lemn rezista la cutremure, pot fi montate intr-un timp scurt (de la 10 pana la 90 de zile), presupun cheltuieli energetice cu pana la 60% mai mici, sunt ieftine si nu polueaza mediul.

Totodata, lemnul reprezinta un material de finisaj cald, care poate fi utilizat in orice tip de interior: clasic, traditional, modern, rustic, vintage, eclectic, contemporan etc.

Mobilierul realizat din lemn este placut, durabil, rezistent la uz constant si foarte ofertant in ceea ce priveste texturile si nuantele.

Nu in ultimul timp, lemnul este un material versatil si din punct de vedere estetic. Cu ajutorul acestuia, se pot crea adevarate opere de arta prin sculpturi sau obiecte decorative diverse.

Lemnul, un material sustenabil pentru casele moderne

casa-lemn1

Chiar daca, in prezent, gama de materiale de constructii este tot mai larga, lemnul continua sa se numere in topul materialelor utilizate la construirea locuintelor moderne.

Locuintele realizate din lemn prezinta o multitudine de avantaje. In primul rand, sunt calduroase iarna si racoroase vara. Acest lucru se explica prin faptul ca lemnul este un bun izolator termic si fonic. In plus, este un material natural si ofertant din punct de vedere estetic.

Mai mult, studiile arata ca locuintele din lemn rezista la cutremure, pot fi montate intr-un timp scurt (de la 10 pana la 90 de zile), presupun cheltuieli energetice cu pana la 60% mai mici, sunt ieftine si, cel mai important, nu polueaza mediul.

Inainte de a fi utilizat, lemnul trebuie tratat in prealabil! Daca exteriorul nu este tencuit, lemnul trebuie finisat cu un lac special, care sa-l protejeze impotriva razelor UV si al insectelor. Cea mai indicata este folosirea unor lacuri naturale.

Desi numarul celor care isi doresc case 100% din lemn nu e chiar mic, in tot mai multe situatii lemnul este combinat cu alte materiale, cum ar fi betonul sau sticla, rezultand locuinte foarte trendy.

Panourile din lemn ca finisaj pentru pereti

Panouri-lemn

Acoperirea peretilor cu panouri din lemn reprezinta o solutie de finisaj care se foloseste de mult timp si care continua sa fie utilizata cu rezultate uimitoare nu doar in locuintele rustice sau vintage, ci si in cele clasice, eclectice sau contemporane.

Principalul avantaj al acestui tip de finisaj este atmosfera calda pe care o creeaza. Apoi, un perete placat cu panouri din lemn va fi o “prezenta” inedita, avand in vedere ca foarte putini proprietari aleg acest tip de finisaj pentru locuintele lor. Atentie! In spatiile mici se recomanda sa fie placat cu lemn doar un singur perete.

In prezent, panourile din lemn sunt disponibile intr-o varietate de culori, desene si modele prestabilite sau stabilite de cumparatori. In general, pretul acestora este mai ridicat comparativ cu al altor tipuri pe finisaje (de exemplu, placi ceramice), insa pasionatii de bricolaj le pot obtine singuri. Decoratorii recurg la placarea peretilor cu panouri din lemn pentru a spori atractivitatea proiectelor.

Finisaje din lemn intr-un dormitor modern

Decoratiuni-lemn2

Majoritatea interioarelor contemporane se axeaza pe finisaje reci si mobilier in stil minimalist. Acestea sunt binevenite in spatii precum livingul, bucataria sau biroul. In schimb, in alte incaperi, cum ar fi dormitoarele, sunt indicate materialele si culorile naturale, pentru o atmosfera mai calda si primitoare.

Dintre materialele naturale, lemnul este recunoscut ca fiind cel mai cald si cu un potential decorativ aproape nelimitat. In dormitoare este utilizat la pardoseli (parchet masiv sau stratificat), mobilier si (uneori) decoratiuni. De cele mai multe ori se ignora faptul ca lemnul poate fi utilizat ca un excelent finisaj pentru pereti.

De exemplu, dormitorul din imagini este modern, functional, dar si foarte primitor. Atmosfera calda este obtinuta cu ajutorul peretilor acoperiti cu panouri din lemn. Acestea nu incarca spatiul si nu obosesc vizual incaperea. Dimpotriva, pun in evidenta piesele de mobilier albe si decoratiunile.

Cromatica se compune din contrastul alb-maro, completat cu cateva culori de accent, cum ar fi verde. Desi decorul este urban si modern, incaperea cucereste mai mult prin atmosfera calda, naturala si primitoare, creata cu ajutorul materialelor, texturilor si culorilor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

75 + = 81