Daca doriti sa va construiti o casa din lemn, trebuie sa luati in calcul principalele avantaje si dezavantaje ale acesteia.
O casa din lemn este mai ieftina decat alte tipuri de constructii (beton, caramida etc.), insa intretinerea ei, in timp, genereaza costuri mai mari. De asemenea, o casa din lemn este mai flexibila si are risc seismic scazut, insa nu prezinta rezistenta mare la evenimente neprevazute, cu mar fi incendiile.
O constructie din lemn reprezinta, in mod clar, o alegere inspirata pentru cei care doresc sa se mute intr-un camin nou intr-un timp record, avand in vedere ca aceasta se executa rapid, intr-un interval cuprins intre o luna si trei luni. In plus, pierderile de caldura au fost calculate de specialisti ca fiind cu 30-40% mai mici decat la alte tipuri de locuinte.
Despre casele din lemn mai trebuie sa stiti ca sunt foarte functionale, datorita faptului ca spatiul lor interior poate fi usor compartimentat sau modificat, intrucat au o structura usoara si nu necesita deci prea multi stalpi de sustinere.
La capitolul avantaje, mai poate fi consemnat: casele traditionale din lemn pot fi ridicate pe terenuri slabe sau nisipoase. Nu in ultimul rand, specialistii le considera „sanatoase”, intrucat lemnul este un element 100% natural, respira, asa ca este pus la adapost de igrasie si condens.
Insa o casa din lemn prezinta si reale dezavantaje. O astfel de constructie „traieste” cu 20-30% mai putin decat una din caramida sau beton, iar intretinerea ei necesita bani si atentie (poate fi atacata de cari, furnici sau umiditate).
De asemenea, in cazul in care va doriti o locuinta mare, trebuie sa renuntati la gandul de a o face din lemn, pentru ca o astfel de structura nu poate avea mai mult de doua niveluri, in caz contrar putand aparea probleme de stabilitate.
Farmecul incontestabil al caselor din lemn
Printre cele mai vechi constructii ecologice se numara si casele din lemn. Acestea sunt realizate din material lemnos pe diverse tipuri de structuri (modular, din busteni, din panouri etc.), rezista mult mai bine la cutremure si necesita fundatii mult mai reduse ca volum si cost.
Casele din lemn rotund. Sunt construite din doua tipuri de lemn: lemn rotund calibrat (adica busteanul e prelucrat la aceeasi dimensiune) si lemn rotund necalibrat (busteanul are dimensiuni aproximative). Casele din busteni masivi sunt, de fapt, casele traditionale realizate din lemn brut prelucrat manual. Acestea se ridica in general pe fundatii de beton, dar sunt realizate integral din trunchiuri masive de rasinoase, netratate in prealabil, ci doar decojite. Intreaga constructie este realizata prin suprapunerea bustenilor fasonati si imbinarea lor la capete prin cioplire manuala, lucru care ii asigura casei o structura foarte rezistenta din punct de vedere mecanic (si protectie eficienta la miscari seismice). Intre suprafetele de imbinare se introduce vata minerala, pentru izolatie termica si fonica. Apoi, lemnul este tratat pentru a capata rezistenta impotriva microorganismelor daunatoare.
Casele din barne de lemn lamelar. Sunt realizate din barne din lemn lamelar incleiat, mai exact: barne compacte de lemn obtinute prin imbinarea unor bucati de cherestea, in prima faza sub forma de lamele, care la randul lor sunt lipite intre ele in conditii speciale de temperatura si presiune. Avantajul consta in faptul ca sunt mai stabile in timp (nu sunt supuse deformarilor specifice lemnului masiv), pot avea sectiuni si lungimi mari si asigura o finisare mai usoara a peretilor, expunand doar suprafete de lemn regulate.
Casele cu structura din lemn lamelar. Modul de asamblare a elementelor de structura creeaza o retea de tip grinda-stalp in care toate reperele sunt predimensionate si prelucrate in fabrica. Fixarea structurii din lemn pe fundatie se face prin sisteme de prindere speciale care izoleaza total partile din lemn de suprafata de beton. Acestea pot fi completate cu panouri vitrate de mari dimensiuni sau cu panouri izolate (de tip sandwich).
Casele cu structura autoportanta (de tip sandwich). Acest tip de case au structura de rezistenta independenta, rolul fiind preluat de catre peretii portanti prefabricati. Asamblarea lor se face cu ajutorul suruburilor. Pe langa structura de rezistenta, peretele de tip sandwich include si stratul de izolatie, bariera de vapori, traseele instalatiilor si straturile interiore si exterioare de finisaj. Se poate alege orice tip de finisaj ca in cazul constructiilor standard. Printre avantaje se poate mentiona: rezistenta mare la seisme, o mare varietate de forme si dimensiuni, costuri de executie mici.
Casele din lemn prezinta o serie de avantaje demne de luat in seama. Costul de productie este mai mic comparativ cu cel al locuintelor realizate din alte tipuri de materiale. Apoi, nici climatizarea nu este prea costisitoare, dat fiind ca o casa din lemn izolata bine se dovedeste a fi suficient de racoroasa pe timpul verii si destul de calduroasa iarna. Toate acestea duc la un consum redus de combustibil si energie, prin urmare emisia de noxe este diminuata.
Confort si trai tihnit intr-o casa din lemn
Construirea caselor din materiale naturale nu este doar un trend sau o alegere facuta din motive ecologice. Astfel de locuinte sunt deosebit de calde si primitoare, iar costurile de intretinere relativ mici.
Aruncati o privire peste aceasta casa fermecatoare. Este realizata integral din lemn. Podelele, plafoanele, peretii, piesele de mobilier sunt din lemn, cu exceptia chivetei din baie si a semineului, care este realizat din piatra bruta, cu usi cu manere din metal.
Finisajele si mobilierul din lemn compun o ambianta naturala si degajata. Elementele decorative in stil rustic se potenteaza reciproc, oferind incaperilor un farmec aparte. Lumina blanda a lumanarilor completeaza decorul si contribuie la crearea unei atmosfere intime si calde. Interiorul are la baza un concept de amenajare simplu, dar cuceritor.
Casele din lemn prezinta o serie de avantaje care nu pot fi trecute cu vederea. Costul de productie este mai mic comparativ cu cel al locuintelor realizate din alte tipuri de materiale. Apoi, climatizarea nu este prea costisitoare, dat fiind ca o casa din lemn izolata bine se dovedeste a fi suficient de racoroasa pe timpul verii si destul de calduroasa iarna. Toate acestea duc la un consum redus de combustibil si energie, prin urmare, emisia de noxe este diminuata.
Casa din lemn construita pe o stanca
Aceasta casa din Chile a fost construita pe o stanca. Proprietarii, Alvaro Ramirez si Clarisa Elton, si-au proiectat resedinta in asa fel incat sa se integreze foarte bine in peisaj, dar sa fie accesibila.
Casa este construita intr-un mod ingenious, astfel ca din orice incapere si de pe terasa ai senzatia ca plutesti deasupra falezei. Un alt avantaj al acestei resedinte este dat de faptul ca a fost realizata cu investitii mici, de doar 15.000 de dolari. Proprietarii au utilizat materiale de constructie locale pentru a mentine costurile scazute.
La construirea locuintei s-a folosit mult lemn, indeosebi pin din padurile apropiate, un material care ofera caldura incaperilor. Interesant este acoperisul din piatra, care integreaza casa perfect in peisajul natural. Chiar daca nu are dimensiuni mari, locuinta include toate functiunile si este utilata cu tot ceea ce este necesar.
Va puteti imagina o dimineata de vara in care sa puteti urmari valurile oceanului direct din pat?
O casa din lemn foarte prezentabila
Casele din lemn sunt speciale, in sensul ca amenajarea interiorului trebuie sa „mearga” cu structura si finisajele locuintei. Lemnul se regaseste peste tot, inclusiv in cazul tavanului, situatie in care celelalte finisaje, dar si culorile trebuie alese cu grija pentru a nu incarca decorul. Luati exemplul amenajarii din imagini in care s-au folosit doua esente, una deschisa, alba, cealalta usor rosiatica.
Casa se bucura de un open-space incapator si de multe zone de relaxare. Open-space-ul este format din living si o zona de dining, unde atmosfera este intretinuta de un semineu. Undeva in departare se observa si o terasa/balcon perfecta pentru zile insorite. Per total, vorbim de un stil de amenajare rustic, amestecat cu elemente moderne si vintage.
Scara interioara duce catre alt living, o baie si un dormitor. Baia are un aer provensal, fiecare lucru fiind asezat cu grija la locul lui. De asemenea, nu lipsesc accesoriile si lucrurile personale care fac casa mult mai intima si primitoare.