Archive for May 7, 2014

Aplicare sapa si sisteme multiple de protectie anticoroziva pe diverse suprafete

Corrosion Protection se poate mandri cu aplicarea a peste 20.000 mp de tipuri de protectie anticoroziva, atat in tara, cat si in Europa. Majoritatea proiectelor realizate de-a lungul anilor, au presupus sisteme complete de produse si solutii tehnice, adaptate pentru fiecare lucrare in parte.

Un astfel de proiect se realizeaza in momentul de fata, si prespune aplicarea unui sistem de protectie anticoroziva la o cuva de retentie de acid clorhidric (HCL) (sapa, strat bicomponent de rasini antiacide,  nisip, mortar antiacid, gresie antiacida).

Situatia initiala inregistrata inainte de aplicarea sistemului de protectie:

Suprafata de beton corodata, stratul de ciment atacat, conditiile de rezistenta mecanica si chimica, precum si aderenta la suprafata fiind puternic compromise

Sistemul (solutia tehnica) adoptat de specialistii Corrosion Protection consta in aplicarea unei sape mecanizate in grosime de 10-12 cm, cu respectarea pantelor de scurgere (prize rapida, contractie redusa) astfel incat aceasta sa fie pretabila pentru aplicari exterioare si sa se poata aplica pardoseli ceramice pe ea.

Structura sistemului cuprinde:

– Aplicare adeziv CM 17 pe postamentele rezervoarelor si pe marginile cuvei

– Turnare sapa

– Un strat bicomponent (amorsa si topcoat) de rasini antiacide, peste care se presara un strat de nisip cu granulometrie controlata, spalat si curat;

– Mortar antiacid

– Gresie antiacida de 12 mm

Alaturi de cuva de retentie de HCL, proiectul mai presupune si aplicarea unui sistem de cauciucare a unui vas de reactie, precum si un sistem de refacere a peretelui rezervorului de stocare acid clorhidric

Ce alegem pentru crapaturi in pardoseala de beton: epoxi sau spuma poliuretanica?

Ce material este cel mai potrivit pentru a repara crapaturile din pardoseala de beton: rasini epoxidice sau spuma poliuretanica? Raspunsul nu este intotdeauna unul foarte concret. In multe cazuri ambele materiale pot rezolva problema, iar aplicatorii decid asupra alegerii bazandu-se pe materialul cu care au experienta cea mai bogata. Totusi aici puteti gasi cateva ponturi dupa care sa va ghidati cel mai bine:

·         Daca crapatura are nevoie de reparatie la nivel structural, iar locul respectiv trebuie sa fie la fel de durabil sau poate chiar mai durabil decat betonul din jurul sau, atunci epoxi este solutia cea mai buna.

·         Daca crapatura are nevoie de o interventie doar pentru a preveni scurgerea apei sau aceasta in momentul de fata prezinta scurgeri de apa, spuma poliuretanica este solutia potrivita.

Epoxidicele

Epoxidicele pentru injectarea in crapaturi sunt disponibile in mai multe variante de vascozitate; de la foarte subtiri pana la compozitie tip pasta (precum kit-uri DIY) care au aplicabilitate la latimi diferite.

Specialisti spun ca se poate folosi orice procent de vascozitate pentru injectarea in crapatura atata timp cat presiunea de injectare se face sub 40 PSI. Cu cat crapatura este mai mare cu atat mai vascos trebuie sa fie mixul. Principalul avantaj la epoxidice este puterea lor incredibila de compresie, care la 12000 PSI, sau mai mult, este mai puternica decat majoritatea mixturilor de beton. De aceea epoxidicele sunt singura solutie viabila pentru crapaturi care au nevoie de reparatii structurale. Totusi, epoxidicele actioneaza foarte incet si au nevoie de mult timp pentru a se intari, insa aceasta particularitate poate fi privita ca un avantaj deoarece procesul fiind foarte incet permite substantei sa atinga si cele mai mici fisuri.

Pe de alta parte este posibil ca sustanta sa se scurga pe partea cealalta datorita acestui proces lent, daca crapatura este separata de fundatia cladirii.

Secialisti spun ca de multe ori crapaturile prezinta viduri si spatii goale datorita eroziunii solului sau a compactarii sale proaste, este motivul pentru care exista scurgere de apa din principiu, pentru ca este foarte usor ca apa sa patrunda.

Spuma poliuretanica

Daca problema este scrugerea in spatele crapaturii atunci folosirea spumei poliuretanice poate fi raspunsul corect. Aceasta spuma elastic, cu actiune rapida, este alternativa cea mai eficienta pentru problema etansarii. Datorita proprietatilor elastice aceasta substanta tolereaza mai bine miscarile pe care le poate suferi betonul, astfel etansand foarte bine crapatura. De asemenea se intaresc foarte repede, in interval de minute de la injectarea efectiva. Aceasta proprietate reduce riscul ca, compozitia sa se scurga printre crapaturi cand se afla inca in forma lichida, iar daca exista totusi aceasta posibilitate, spuma se va extinde rapid si va umple golurile.

Specialisti spun ca spumele sunt excelente pentru umplerea de crapaturi simple, care nu prezinta probleme structurale. Nu se adauga nici un fel de intarire structurala, insa in majoritatea aplicarilor rezidentiale aceasta nici macar nu este o necesitate.

Ce structura de rezistenta aleg pentru casa mea?

Cea mai buna comparatie pentru o constructie este cea cu a corpului uman. Astfel, o constructie este conceputa atunci cand este proiectata in ateliere, se naste cand este construita, traieste cand sta in picioare si moare atunci cand scheletul sau se naruie. Ea respira prin ferestre sau aparate de aer conditionat; are circulatie – in conducte si tevi curg fluide ca prin niste artere; are sistem nervos – firele electrice si intrerupatoarele; are piele – sistemele de fatada; are schelet – stalpi, grinzi, plansee; are picioare – fundatiile. Asemenea oamenilor, cladirile au o viata, iar la o varsta inaintata mor. Daca oamenii mor pentru ca inima nu mai bate, cladirile mor atunci cand structura de rezistenta se prabuseste. De aici putem sa desprindem metafora ca structura de rezistenta este inima constructiei.

Structurile de rezistenta se clasifica dupa mai multe criterii: mai intai, dupa materialul din care sunt facute (otel, lemn, beton armat, piatra etc.), apoi dupa numarul de etaje, dupa lungimea deschiderilor, dupa modul de alcatuire sau de distribuire a elementelor componente etc.

Pentru o alegere mai usoara a struc- turii, vom face o mica prezentare a fiecarui tip in parte:

1. Structuri din caramida
1.1 Pereti portanti de caramida – reprezinta un sistem in care structura de rezistenta a casei este formata din pereti de caramida. Ei nu pot fi sparti ulterior sau demolati, ceea ce inseamna ca o eventuala recompartimentare a casei este limitata de aceasta conditie. Intreaga greutate a casei este transmisa de la acoperis la aceste ziduri, apoi la fundatii, iar in final pamantului.

Peretii portanti de caramida pot fi executati cu diferite tipuri de caramizi, iar pentru o mai buna comportare la cutremur la intersectiile dintre pereti se prevad stalpisori de beton armat. Totodata, sub placa se prevad centuri de beton armat care leaga pa- noul de zidarie ca o rama de tablou.

2. Structuri din lemn
2.1 Structuri de lemn cu pereti din barne – reprezinta un sistem similar cucel de mai sus, diferenta constand in faptul ca nu se mai folosesc caramizi si mortar, ci barne si cuie.

2.2 Structuri de lemn modulare, din panouri portante – reprezinta un sistem in care peretii casei alcatuiesc structura de rezistenta. Practic, acesti pereti se compun din montanti verticali din lemn, care se dispun la o distanta de 50 – 60 cm si formeaza scheletul unui panou portant. Pe fata exterioara a scheletului se pun placi de OSB sau placaj, pe fata interioara se prind placile de gips-car- ton, iar intre ele se monteaza un strat de vata minerala pentru izolatie acustica si termica. Acest sistem este unul des intalnit in Statele Unite (aprox. 80% din locuinte), desi el provine din Europa.

2.3 Structuri de lemn, din stalpi si grinzi – reprezinta un sistem clasic, folosit mai ales in zonele de munte, si consta in realizarea unui schelet din grinzi, stalpi si plansee din lemn, care se poate compartimenta apoi la alegere.

3. Structuri din otel

3.1 Structuri din otel laminat la cald – reprezinta un sistem folosit la majo- ritatea zgarie-norilor din Statele Unite, deci este un sistem recomandabil pentru cladiri inalte, multietajate. In principal, structura este formata din stalpi si grinzi din otel si plansee din beton. Pentru ca acest tip de structura este mai flexibil, se adauga si niste elemente diagonale, denumite contravantuiri, pentru a limita deplasarea laterala a cladirii in cazul cutremurelor sau al vanturilor puternice. Dupa tipul de imbinare a elementelor, ele pot fi: cu suruburi normale, de inalta rezistenta, cu sudura, cu nituri. Dupa tipul de prindere, intalnim: cu noduri articulate, cu noduri rigide.

Casele vechi cu iz de poveste – Renovari: proiecte costisitoare, dar realizabile

Am cunoscut pe parcursul timpului foarte multi pasionati de case vechi care fie au cumparat sau au mostenit cate un imobil pe ale carui schite este trecut anul 1900 sau 1930, case care sunt adevarate opere de arta, dar a caror renovare implica anumite costuri foarte ridicate.

Consolidarea unei locuinte vechi alaturi de renovarea acesteia nu sunt procedure standard, precum cele pe care le-am putea intreprinde intr-un apartament obisnuit. Structura si materialele initiale cer folosirea anumitor tipuri de ciment, beton, lemn, vopsele etc. De asemenea, mesterii si constructorii care reabiliteaza astfel de locuri trebuie sa fie calificati in munca de restaurare si sa stie cum sa procedeze pentru a reda imaginea originala a casei.

Proiectele de genul acesta pot fi foarte demoralizante pentru un proprietar care si-ar dori sa restaureze o astfel de locuinta, dar nu stie cum poate realiza acest lucru. Multi recurg la ideea de a face economii o perioada de timp si se apuca de facut si refacut liste de materiale necesare si costurile aferente, dar in timp isi dau seama ca a pune banii deoparte fara un scop bine definit si fara o planificare riguroasa sau o metoda de a-i inmulti nu este solutia cea mai indicata.

De aceea, bancile pentru locuinte au dezvoltat solutii eficiente pentru orice tip de proprietate. Cea mai buna varianta pentru un proiect de reabilitare a unei case vechi si transformarea ei intr-un spatiu de locuit cu adevarat de poveste, este contractul de economisire-creditare.

Acesta presupune o perioada de economisire de 3-5 ani, timp in care proprietarul depune la banca o suma lunara, suma la care se adauga dobanda din partea bancii si o prima de la stat de 25% (acordata anual, in limita a 250 de euro). Dupa ce perioada de economisire este incheiata, se poate lua un credit locativ care are ca destinatie lucrarile de renovare. Acestea pot fi demarate imediat pe baza fondurilor stranse in perioada de economisire, iar creditul care ramane de returnat va fi mult mai usor suportat de proprietar, in timp ce se bucura de noua sa casa speciala. Mai mult, ratele din perioada de economisire sunt egale cu ratele din perioada de creditare.

De exemplu, daca economiseşti lunar 375 lei, acumulezi echivalentul în lei a 1.000 euro pe an. În cinci ani vei avea echivalentul în lei a 5.000 euro doar din economii, plus 1.250 euro din primele de la stat, la care se adaugă dobânda băncii, capitalizată timp de 5 ani.

Apoi poţi solicita un credit locativ în lei cu cea mai mică dobândă de pe piaţă, de 4,5%.

Putem spune ca astazi, produsul de economisire-creditare este cea mai eficienta schema de finantare in domeniul locative: randament bun la economisire ( prima de la stat si dobanda bancii) si credit la costuri foarte mici.

Ce sa facem sa ne coste cat mai putin lucrarile din locuinta

In unele cazuri, insa, schimbarile nu ar trebui sa aiba punct de plecare un intai a lunii, ci mai devreme. Va explicam imediat la ce anume ne referim. Cu putin timp in urma v-am povestit despre renovare si despre cum putem sa ne apucam de un proiect personal prin care schimbam intregul aspect al locuintei, de la recompartimentare, pana la varuit, schimbarea destinatiei unei camere sau chiar transformarea caminului vostru in casuta pe care o visati dintotdeauna.

Dar, toate acestea, inclusiv un banal varuit si o slefuire a parchetului sau crearea unei nise in perete pentru a mari spatiul de depozitare sunt proiecte care necesita timp, rabdare si mai important fonduri.

Veti spune, evident, de la anul, dar poate ca momentul cel mai bun pentru a va face un plan este chiar astazi. De ce? Pentru ca solutiile de finantare sunt la indemana in aceasta perioada si sunt croite pentru a veni in sprijinul proprietarilor care vor sa investeasca in casa lor pe termen lung, fara sa resimta eforturile de economisire si investitiile.

Un produs de economisire, de exemplu va ajuta sa strangeti bani, disciplinat, fara eforturi si cu certitudinea ca dupa o perioada veti avea toti banii necesari pentru a investi in locuinta dumneavoastra. Una din lectiile pe care le-am invatat in criza este importanta economisirii. Cel mai convenabil si mai ieftin este sa consumam din economii noastre decat sa consumam luand un credit. De pilda, ati putea sa optati pentru un produs de economisire-creditare in cadrul caruia sa depuneti fonduri timp de 3-5 ani, bani pentru care statul va ofera anual o prima de 25% (in limita a 250 euro/an, echivalentul in lei) plus dobanda fixa de la banca. Daca dupa incheierea perioadei de economisire mai aveti nevoie de bani pe langa suma deja economisita, puteti solicita un credit locativ in lei cu dobanda foarte avantajoasa, de 4,5% pe an.

Revenim acum la ce va povesteam mai devreme despre momentul luarii deciziilor si al actionarii in directia lor. In cadrul unui astfel de produs bancar, daca depuneti pana pe 31 decembrie o suma totala echivalenta cu 1.000 de euro (4500 lei) puteti beneficia de prima de la stat chiar si in 2013.

Pentru a intelege mai bine sistemul de economisire creditare, iata un exemplu banal. Daca depuneti lunar cate 375 lei in cont, acumulati echivalentul in lei a 1.000 euro/an. Dupa o perioada de 5 ani veti avea in cont echivalentul a 5.000 de euro, doar economiile dumneavoastra, la care se adauga 1.250 euro – primele de la stat, plus dobanda bancii capitalizata timp de cinci ani.

Locuinte de urgenta

Casele de urgenta sunt realizate din materiale foarte usoare si pot fi transportate oriunde, cu masini tip TIR sau chiar cu avionul. Alcatuirea lor modulara ajuta la particularizarea fiecarei unitati in functie de familia care o va folosi, de la marime si locuri de cazare, la dispunerea suprafetelor de iluminare si introducerea unor protectii pentru soare.

Se pot genera astfel mici cartiere in regim de urgenta din case care contin cam tot ce este necesar unei locuiri provizorii: un mic punct sanitar, o chicineta, locuri de dormit, o masa care poate fi folosita si ca birou, un spatiu minimal de zi, depozitari etc. In felul acesta se rezolva in primul rand problemele de igiena aferente unei catastrofe naturale.

O astfel de casa este realizata 100% din materiale prefabricate, comune si existente pe stoc la nivel global, iar structura unei unitati de baza poate fi ridicata fara probleme intr-o singura zi, in conditiile in care lucreaza 4 oameni. Nu este nevoie ca acestia sa fie instruiti in prealabil sau sa aiba experienta in constructii, ceea ce face acest design mult mai eficient.

Un dezavantaj major al acestei case este ca izolarea termica nu este un punct forte, ceea ce o face utilizabila cu precadere in zone tropicale sau in anotimpul cald (in cazul nostru). Chiar si asa, modularitatea sa o face montabila si demontabila, ceea ce inseamna ca, dupa ce este utilizata intr-un loc afectat de calamitati, ea poate fi trimisa mai departe, spre o alta familie.

Noi speram ca autoritatile sa ia in considerare achizitionarea unor astfel de locuinte si ii sfatuim pe oamenii care locuiesc in zone cu probleme sa nu uite sa-si asigure locuintele!

Metode de extindere a cladirilor existente

Uneori este necesar sa construiesti langa o structura deja existenta, iar aditia unui corp nou este un proiect complex care se incadreaza, in general, in una din 3 categorii: anexe complet separate, extinderi orizontale si suprainaltare.

Pavilionul distinct este una dintre solutiile de preferat in majoritatea cazurilor deoarece nu impune probleme structurale, iar compartimentarea functionala nu depinde foarte mult de cea a cladirii vechi. In plus, separarea fizica dintre casa existenta si cea noua permite ruptura fireasca intre stiluri, constructia anexata poate fi contemporana, hi-tech, atat timp cat pastreaza anumite elemente comune (fie ca vorbim de proportii, materiale, goluri, ideea este sa se creeze o anumita continuitate, insa fara pastisa, copiere).

In cazul extinderii unei cladiri istorice, protejate, pavilionul distinct este solutia ideala deoarece permite pastrarea intacta a cladirii vechi si subliniaza vizbil diferenta de stil intre interventii.

Trecerea dintre cele doua cladiri se poate realiza printr-un spatiu interior care sa mentina un flux functional firesc, dar care la exterior separa vizual cele doua cladiri (un corp de sticla de exemplu).

Principalul dezavantaj al anexei complex separate este necesitatea unui teren spatios pe care se poate construi. Aceeasi conditie o impune si extinderea pe oriozontala.

In plus, decizia extinderii pe orizontala impune deja probleme structurale, in special la inchiderile superioare unde vor trebui corelate pantele acoperisurilor s.a.m.d. Principiul de urmat aici este evitarea pastisei, insa libertatea nu este la fel de mare ca in cazul pavilioanelor distincte. Noua cladire nu mai poate fi complet diferentiata ca stil, ci trebuie sa preia abil arhitectura constructiei existente. Si obtinerea voita a contrastului poate fi o optiune cu rezultate spectaculoase, insa este nevoie de multa pricepere din partea arhitectului.

Supraetajarile sunt variantele optime in mediul urban, unde proprietarii nu beneficiaza de foarte mult spatiu. Solutia construirii pe verticala deschide, de cele mai multe ori, noi perspective spre oras, precum si posibilitatea de a aduce mai multa lumina in interior (lucru destul de dificil de realizat pe orizontala datorita densitatii mari de constructii).

Extinderile pe verticala aduc cu sine si optiunea retragerii pentru obtinerea unor terase la etajele superioare, iar din punct de vedere tehnic nu impun mari probleme, atat timp cat structura este usoara si se pastreaza directia ghenelor de instalatii. Functional, trebuie mentinuta o continuitate a fluxului de circulatie cu partea inferioara, iar din punct de vedere estetic se aplica aceleasi principii enuntate anterior.

Geometrie si mister intr-un apartament minimalist

Designul geometric poate inspira emotii puternice in amenajarile specifice stilului contemporan. Unii ar putea cataloga modelele geometrice ca fiind reci si rigide, insa noi credem ca liniile drepte si unghiurile bine alese pot da nastere unor creatii originale.

Un mic apartament din Polonia ilustreaza perfect rolul geometriei in transformarea si modernizarea interiorului.

Cu un design simplu, minimalist, locuinta atrage atentia prin contrastul alb-negru al decorului, dar mai ales prin liniile negre care brazdeaza peretii si tavanul, jucandu-se cu directiile, intersectandu-se si formand diverse puncte focale.

Lumina are un rol importand in decorul geometric, mai multe tuburi neon fiind incastrate in nisele inguste din tavan si de pe pereti.

La o privire mai atenta observam insa, cu uimire, faptul ca liniile negre de pe pereti sunt, de fapt, spatii goale intre placi albe de lemn. Peretele devine astfel un imens panou cu usi in forme ciudate, in spatele carora se ascund rafturi si dulapuri in care sunt depozitate toate lucrurile proprietarului.

Bucataria respecta linia geometrica a apartamentului, prin masa si scaunele negre din metal, cu design geometric.

O scara din metal completeaza decorul, ducand catre un mic spatiu situat deasupra baii, unde a fost amenajata o zona de relaxare.

In baie, modelul alb-negru al peretilor din faianta si cadrul metalic al tavanului asigura coerenta decorului original al micului apartament din Polonia.

Locuinta de lux intr-un turn de apa – monument

416 metri patrati pot insemna suprafata unei vile cam grosolane cu doua etaje sau spatiul de locuit dintr-o casa de 7 etaje realizata intr-un fost turn de apa din era Victoriana. Turnul este pe lista monumentelor britanice, se afla in centrul Londrei si a fost convertit in locuinta de ACR Architects.

Investitia finala nu este o suma pe care multi dintre noi o pot rosti confortabil (aproape 4 milioane de dolari, inclusiv achizitionarea turnului), insa merita luat in calcul faptul ca proprietarii au gasit o solutie interesanta pentru salvarea unui obiect de patrimoniu al carui functiune nu mai prezinta interes in contemporaneitate si nici dimesiunea spatiului interior, organizat pe verticala, nu argumenteaza o conversie pentru utilitate publica.

Turnul gazduieste acum 5 dormitoare, o sala de sport si o camera de zi. Ultimul etaj ii este rezervat camerei de zi datorita posibilitatii unei perspective panoramice asupra Londrei de 360 grade. Pozitia acelei camere este, de fapt, intreg scopul existentei unei investitii atat de mari, justificand multe din eforturile facute de proprietari pentru conversia turnului.

Paralel cu turnul se ridica o anexa verticala care gazduieste toaletele necesare fiecarui etaj, dar si nodul de circulatie in turn. In felul acesta, necesitatea unor noi functiuni in turn nu a afectat prea mult conformarea deja existenta a monumentului.

Garajul, bucataria, inca o camera de zi si o terasa generoasa sunt gazduite intr-un cub cu pereti glisanti de sticla de aproape 6 metri inaltime, construit in fata turnului si in legatura directa cu circulatia creata intre turn si anexa verticala.

La nivelul amenajarii interioare, faptul ca locuinta se afla in inima unui sit industrial nu i-a convins pe proprietari sa abordeze un stil rece, pregnant industrial. Casa de 7 etaje are un aer masculin, robust, insa toate finisajele sunt moderne si luminoase. Albul este alegerea preferata, iar atmosfera devine confortabila, familiara.

Resedinta-portofoliu a unui designer francez

Cand vine vorba de locuintele designerilor, asteptarile sunt foarte mari. Din fericire, aproape toti designerii care isi lasa locuintele fotografiate si prezentate publicului ne surprind cu mult stil si bun gust.

Designerul francez Caroline Gomez, cunoscuta pentru decoratiunile si accesoriile pe care le creeaza, ne incanta cu locuinta sa plina de culoare din Bordeaux.

Casa este amenajata intr-o cladire construita in 1930, in care a functionat un atelier de reparat tonomate. Peretele din sticla care separa bucataria de dining si pardoseala sunt singurele lucruri care ne pot duce cu gandul la un fost spatiu industrial. Toate celelalte elemente ilustreaza pasiunea proprietarei pentru obiecte de mobilier de colectie si pentru experimente cromatice.

In decorul alb al locuintei si in spatiul deschis in care sunt amenajate livingului, diningul si spatiul de lucru, culorile au rolul de a delimita simbolic fiecare zona. Un perete vopsit mustar semnalizeaza diningul, doi pereti varuiti in albastru marcheaza spatiul de lucru, iar un dreptunghi verde-mentol atrage atentia catre canapeaua din living. Observam aici, pe langa piesele de mobilier retro, si lampa cu suport din lemn realizata de Caroline Gomez, proprietara casei.

Gasim creatii ale sale in toata casa – o veioza pe noptiera din dormitor si o etajera minimalista, folosita pentru a expune ilustratii, desene si fotografii.

Cel mai mult ne place insa atentia deosebita pe care designerul francez a acordat-o detaliilor si culorilor. Nu putem ignora frigiderul roz din bucatarie, scaunul balansoar verde-mentol din living, biblioteca plina de culoare din birou, pernele inflorate din camera copilului si combinatia de gri si galben din hol.