Piramidele din Guimar se gasesc pe vizitata insula Tenerife si reprezinta un adevarat punct de atractie pentru toti turistii care trec pe aici. De administrarea acestei asezari se ocupa Parcul Etnografic al Piramidelor din Guimar.
Piramidele din Guimar sunt construite din roca vulcanica, iar originea lor este destul de dezbatuta.
Unii oameni de stiinta considera ca acestea sunt doar niste terase naturale, acoperite cu pietre, altii considera ca au fost facute de oameni si ca atunci cand vine vorba de tehnica realizarii, acestea se aseamana cu piramidele din Peru, Mesopotamia si Mexic sau ca ar data din era Guanche.
Natura lor este foarte constroversata, asadar, o parte dintre arheologi sustinand ca acestea nu sunt mai vechi de secolul al XIX-lea, chiar daca structura aminteste de acele piramide mai vechi, din zonele amintite.
Aceste piramide, pe cat de spectaculoase sunt, pe atat de misterioase par a fi, originea lor fiind atat de discutata. Sunt sase piramide ce au o baza sub forma de dreptunghi, iar pentru a fi construite nu a fost nevoie de niciun tip de mortar. Scopul acestor piramide nu este cunoscut. Chiar si in zilele noastre se mai fac cercetari pentru a se descoperi care este rolul acestora.
O teorie arata ca aceste piramide au fost construite de agricultorii insulei care au folosit pietrele gasite acolo. Unele fotografii mai vechi si dezvaluiri ale localnicilor arata ca au existat mai multe piramide de acest tip in zona respectiva, dar o parte din ele au fost distruse.
Prima data, aceste piramide au fost amintite in anul 1881, intr-un contract legat de impartirea pamanturilor. Acest document prezenta faptul ca piramidele au fost inaltate ca sa marcheze unele granite intre zonele in care se cresteau animalele si cele unde se culitvau plantele.
Thor Heyerdahl, un arheolog si antropolog norvegian a fost de alta parere. Acesta a mentionat ca nu era posibil ca aceste piramide sa fi fost inaltate dintr-un material adunat intamplator, iar ca argumente aducea acele fundatii suprainaltate, dar si pietrele de colt. In acelasi timp, o serie de geologi au spus ca roca folosita in constructia acestor piramide este de origine vulcanica. Arheologul nu a reusit sa afle care este vechimea acestor piramide si nici populatia care le-a construit, dar a amintit ca in a doua jumatate a veacului al XV-lea, Guimar era capitala regilor populatiei Guanche, chiar inainte ca Tenerife sa fie cucerita de spanioli.
Incepand cu anul 1998, in zona piramidelor din Guimar se gaseste un parc arheologic care ajunge la 65.000 metri patrati. La muzeul din Teneife se gasesc si toate teoriile cu privire la aceste constructii. Atat parcul, cat si muzeul au fost fondate de Fred Olsen, un norvegian care locuieste in Tenerife.