Aflat in vizita la Zalau, unde a verificat stadiul mai multor proiecte investitionale, ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Eduard Hellvig, a declarat ca, la inceputul lunii septembrie 2012, Guvernul Romaniei va demara, cu sprijin financiar din partea Comisiei Europene, un proiect national de reabilitare termica a locuintelor. Oficialul MDRT a precizat ca proiectul se incadreaza intr-una dintre prioritatile Uniunii Europene pentru perioada 2014 – 2020 – si anume cresterea eficientei energetice a imobilelor, explicand ca, prin intermediul Programului Operational Regional (POR) Comisia Europeana va asigura 50% din fondurile necesare acestui proiect, de la bugetul local si de la cel central se va achita o cota de 30% din total, iar diferenta, de 20%, trebuie sa fie suportata de catre asociatiile de proprietari. “Incercam sa gasim solutii pentru a reduce procentul suportat de asociatiile de proprietari si planificam inclusiv initierea unui proiect de reabilitare a cladirilor de patrimoniu, cu valoare de monument istoric”, a subliniat Eduard Hellvig. Informatia a fost precedata de un comunicat al ministerului de resort, potrivit caruia cresterea performantei energetice a cladirilor va putea fi finantata prin fonduri europene nerambursabile. “Comitetul de Monitorizare al Programului Operational Regional (CMPOR) a aprobat, la data de 24 mai 2012, cu prilejul sedintei derulate la Arad, modificarea programului pentru a putea finanta investitiile in eficienta energetica a blocurilor de locuinte la nivelul oraselor din Romania, care fac parte din cadrul Axei prioritare 1 a POR, prin introducerea unui nou domeniu major de interventie: Sprijinirea investitiilor in eficienta energetica a cladirilor de locuit. Modificarea textului Programului Operational Regional reprezinta o etapa obligatorie pentru ca lucrarile de crestere a eficientei energetice a blocurilor sa fie realizate si cu fonduri europene. Guvernul Romaniei are acordul de principiu al Comisiei Europene pentru a finanta, in actualul exercitiu financiar, prin Programul Operational Regional, lucrari de crestere a eficientei energetice la blocurile de locuit. La data de 26 aprilie a.c., MDRT a transmis Comisiei Europene o varianta a schemei de finantare pentru eficienta energetica, impreuna cu scrisoarea de raspuns a autoritatii romane la cererile de clarificare ale CE”, se precizeaza in comunicat.
Imobilele locuite de persoane expuse riscurilor sociale ar putea fi favorizate
Oficialii MDRT mai sustin ca schema de finantare propusa de autoritatile romane prevede includerea in program a blocurilor de locuinte construite dupa proiecte elaborate in perioada 1950-1990, cu concentrare pe acele imobile locuite de persoane expuse riscurilor sociale. Pentru elaborarea schemei de finantare pentru eficienta energetica, autoritatile statului au beneficiat de asistenta oferita de expertii Jaspers. “In acelasi timp, concluzia participantilor la sedinta CMPOR, desfasurata la Arad in perioada 24-25 mai 2012, a fost aceea ca POR continua sa fie cel mai performant program operational finantat din fonduri europene gestionat de autoritatile romane. Pana la data de 15 mai a.c., Programul Operational Regional a atins un nivel de contractare de 84,9% din bugetul alocat (2.811 proiecte contractate, in valoare de 3.164,4 milioane de euro – FEDER) si un nivel al platilor totale de 28,6% (respectiv, 1.065,8 milioane de euro)”, precizeaza un alt comunicat al MDRT. Dupa ce s-a aprobat modificarea programului prin adaugarea in cadrul Axei prioritare 1 a noului domeniu major de interventie, denumit “Sprijinirea investitiilor in eficienta energetica a cladirilor” (ce va permite finantarea lucrarilor de crestere a performantei energetice a locuintelor si din fonduri europene, dupa o schema de finantare care este in prezent negociata cu Comisia Europeana), in cadrul CMPOR s-a discutat si despre stadiul implementarii proiectelor finantate prin POR, despre masurile de realocare a fondurilor in unele regiuni in interiorul axelor, precum si diverse aspecte legate de urmatorul exercitiu financiar al Uniunii Europene.
***
CMPOR reprezinta structura nationala de tip partenerial, fara personalitate juridica, avand rol decizional si strategic in procesul de implementare a Programului Operational Regional 2007-2013. CMPOR are rolul de a asigura eficacitatea si calitatea implementarii programului si este alcatuit din 24 de membri cu drept de vot si 27 de membri observatori, fara drept de vot, reprezentanti ai structurilor implicate in implementarea programului si reprezentanti ai potentialilor beneficiari. La sedintele CMPOR pot participa alti reprezentanti ai Guvernului, ai consiliilor pentru dezvoltare regionala, ai unor institutii si organizatii implicate in procesul de dezvoltare socio-economica, precum si parteneri socio-economici relevanti pentru procesul de elaborare si implementare a politicii de dezvoltare regionala, daca sedinta vizeaza probleme specifice domeniului de activitate a acestora. Informatii suplimentare, la www.mdrt.ro