Cum poti crea o mini-gradina mobila

E un privilegiu sa beneficiezi de o casa cu terasa spatioasa sau gradina mare, insa majoritatea locuintelor urbane dispun de foarte putin spatiu verde.

Aceasta situatie i-a determinat pe peisagisti sa gaseasca solutii alternative, iar gradinile verticale sunt doar un exemplu. In spatiile foarte mici sau inguste, chiar si aceasta idee pare greu de pus in practica.

Daca locuiesti intr-o casa fara gradina, atunci cea mai buna solutie este sa creezi o gradina verticala pe unul dintre gardurile interioare. O alta varianta ar fi sa cultivi plante si flori in vase mari (din tabla, lemn etc.) prevazute cu roti astfel incat sa le poti transporta usor la interior in sezonul rece. In acest caz, suporturile sunt foarte importante si trebuie realizate in ton cu decorul (modern, vingate, rustic etc.).

O alta propunere pe care o lansam ar fi “gradina din dulap”. Pare ciudat, dar este o idee foarte practica si avantajoasa din mai multe puncte de vedere. Concret, trebuie sa confectionezi un dulap din metal sau lemn si pereti/usi din sticla transparenta, prevazuat cu roti, iar interiorul sa il dotezi cu rafturi pentru ghivece. In acest fel, balconul se va mentine curat, iar copiii si animalele de companie nu vor avea acces la plantele si florile preferate. In plus, il vei putea muta dintr-o incapere in alta.

In galeria foto vei descoperi si alte idei interesante de realizare a unei mini gradini, atat la exterior, cat si in interiorul casei.

Mini-gradina din balcon

Exista multe activitati casnice placute, insa nici una nu pare sa ofere mai multe satisfactii decat cea a cultivarii florilor si plantelor de gradina sau apartament. In plus, acest hobby iti aduce si numeroase beneficii.

Plantele infrumuseteaza si decoreaza gradina sau terasa, improspateaza aerul din casa (cele de apartament) si-ti ofera sensatii revigorante. Daca locuinta ta este prea mica pentru a-ti crea o colectie luxurianta de plante, atunci iti va surade ideea de a folosi un ghiveci ca cel din galeria foto.

Acest accesoriu te ajuta sa salvezi spatiu deoarece se compune din mai multe ghivece suprapuse. Desi pare mic, capacitatea de „stocare” a plantelor este destul de mare (pot fi cultivate pana la 10 plante intr-un singur loc/ghiveci). Un alt avantaj al sau este dat de faptul ca poate fi tinut oriunde in casa, pe terasa, in balcon sau gradina. In plus, daca iti place sa tii plantele pe terasa, la inaltime, il poti agata de tavan.

Cum ingrijim plantele de apartament

Ceea ce este important de retinut este ca nu trebuie sa asteptati ca planta sa dea semne ca duce lipsa de fertilizare, ca se imbolnaveste sau, mai rau, sa se usuce de tot. Trebuie sa urmariti din timp cum se comporta si sa intrebati sau sa cititi despre conditiile de intretinere ale fiecareia pentru a le acorda ingrijirea necesara.

mini-gradina-balcon3

In general, florile de ghiveci au nevoie de acid fosforic, azot si de potasiu. De asemenea, cer si o doza mica de calciu, magneziu si fier. Plantele verzi au nevoie de mai mult azot, in timp ce cele care fac flori cer mai mul fosfor.

Verificati pe pungile de ingrasamant din florarii care sunt concentratiile acestor compusi si administrati-I corect si aproape intotdeauna diluati. Nu cresteti doza peste cea recomandata pentru ca puteti obtine efectul negativ sis a va ucideti plantele.

Retineti ca plantele care stau in lumina consuma mai mult fertilizator decat cele care stau in locuri mai intunecate. Folositi ingrasamintele pentru plante de interior in orice anotimp, dar reduceti doza in timpul iernii.

Avantajele unei gradini verticale

Gradina verticala reprezinta cea mai inspirata modalitate de a infrumuseta un gard sau un perete gol. O astfel de solutie este avantajoasa nu doar din rationamente estetice, ci si datorita faptului ca ocupa putin spatiu. Si acestea nu sunt singurele avantaje.

Poate fi creata in diverse stiluri si din diferite materiale

O gradina verticala poate fi creata in orice stil iti doresti (vintage, contemporan, rustic etc.) si din diverse materiale care pot fi combinate intr-un mod original: lemn, metal, paleti, sarma, pasla, PET-uri etc.

Poate avea forme interesante si originale

Daca nu exista restrictii legate de spatiu (de exemplu, un balcon, o terasa sau pereti mici), la fel de multe optiuni exista si in ceea ce priveste forma si dimensiunile gradinii. Aceasta poate fi creata in forma de dreptunghi, patrat, cerc, piramida, in zigzag (vezi galeria foto).

Poate fi realizata cu buget mic

Un alt avantaj al gradinii verticale consta in faptul ca poate fi creata intr-un mod economic si ecologic, prin utilizarea materialelor reciclate sau obiectelor vechi (un corp de mobilier care nu-si mai poate indeplini rolul primordial, cum ar fi un bufet de bucatarie).

Poate fi construita in timp scurt

Daca aveti experienta in activitatile de tip DIY si putina imaginatie, puteti crea o gradina verticala in doar cateva ore (fara a include cultivarea plantelor in ghivece). Un exemplu relevant il reprezinta gradina tip „perete” (vezi galeria foto), care poate fi construita cu putine materiale si in timp foarte scurt. Pentru aceasta aveti nevoie de cativa stalpi din lemn, o plasa de sarma, cuie si vase din teracota (ghivecele).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *