Control la firma? Ce date trebuie sa ofere obligatoriu inspectorii pentru a te putea verifica

Indiferent de activitatea pe care o desfasoara, orice societate trece macar o data, pe perioada cat este activa, printr-un control organizat de o institutie a statului, fie ca este vorba despre un control financiar-fiscal, de protectia muncii sau de domeniul sanitar. Putini stiu, insa, ca, un control se poate efectua numai daca inspectorii statului completeaza, intr-un registru al firmei care urmeaza sa fie controlata, anumite date obligatorii.

Orice persoana juridica inregistrata la Registrul Comertului are obligatia de a detine un registru unic de control, document in care sunt consemnate toate controalele desfasurate la contribuabil de catre toate organele de control specializate, in domeniile: financiar-fiscal, sanitar, fitosanitar, urbanism, calitatea in constructii, protectia consumatorului, protectia muncii, inspectia muncii, protectia impotriva incendiilor, precum si in alte domenii prevazute de lege. Lipsa acestui document este sanctionata cu amenda cuprinsa intre 500 si 1000 de lei.

Registrul unic de control trebuie completat obligatoriu de organele de control inainte de desfasurarea propriu-zisa a verificarilor.

Potrivit Legii nr. 252/2003 care reglementeaza documentul, organele de control au obligatia de a consemna in acest registru, inaintea inceperii controlului, urmatoarele elemente:
numele si prenumele persoanelor imputernicite de a efectua controlul,
unitatea de care apartin,
numarul legitimatiei de control,
numarul si data delegatiei/ordinului de deplasare,
obiectivele controlului,
perioada controlului,
perioada controlata,
temeiul legal in baza caruia se efectueaza controlul.
Legea nr. 252/2003 stabileste clar ca un control se poate desfasura numai dupa consemnarea in registrul unic de control a datelor mentionate anterior.

Atentie! Exista si o exceptie de la aceste prevederi. Mai exact, potrivit Codului muncii, in cazul controalelor care au ca obiectiv depistarea muncii fara forme legale, inspectorii de munca vor completa registrul unic de control dupa efectuarea controlului.

De asemenea, e bine sa stiti ca, dupa finalizarea controlului, in registrul unic de control se inscriu obligatoriu numarul si data actului de control intocmit.

Scapi de control daca nu prezinti registrul inspectorilor? Nici vorba

Potrivit Legii nr. 252/2003, contribuabilii au obligatia de a prezenta organelor de control registrul unic de control, incalcarea acestei prevederi fiind sanctionata cu amenzi cuprinse intre 1.000 si 2.000 lei.

Mai mult decat atat, daca un contribuabil refuza sa inmaneze registrul unic de control inspectorilor, acestia pot sa efectueze verificarea si fara sa consemneze datele obligatorii mentionate mai sus.

Totusi, in aceasta situatie, organele de control trebuie sa completeze in actul de control cauzele neprezentarii registrului.

Ce trebuie sa mai stiti despre registrul unic de control

Contribuabilii nou-infiintati sunt obligati ca, in termen de 30 de zile de la data inregistrarii, sa achizitioneze registrul unic de control.

Acest document se elibereaza, contra cost, de directiile generale ale finantelor publice din raza teritoriala unde isi are sediul social contribuabilul, pe baza certificatului de inregistrare, in cazul comerciantilor, si pe baza certificatului de inregistrare fiscala, in cazul celorlalte categorii de contribuabili.

Registrul unic de control se numeroteaza, se sigileaza si se pastreaza la sediul social si la fiecare sediu secundar pentru care s-au eliberat avize/autorizatii si/sau acorduri de functionare.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *