Cand vine vorba de arhitectura, imaginatia nu are limite. Cladirile par a sfida legile fizicii iar designul inedit ne face fie sa ne dorim sa locuim in ele, fie ne inspaimanta. Iata cateva dintre balcoanele spectaculoase create de arhitectii plini de idei nastrusnice si, in acelasi timp, impresionante.
1. Balconul piscina
Noile blocuri turn din Mumbai au fost dotate cu cele mai spectaculoase balcoane. Arhitectii au creat piscine marginite de pereti de sticla transparenta. Blocurile ce fac parte din complexul Aquaria Grande au 37 de etaje, 200 de apartamente, o parcare pe trei niveluri, o sala de gimnastica si sauna.
Balconul subteran
Balcon subteran
Gandindu-ne la un balcon, ne imaginam ca locul sau ar fi in afara apartamentului, la etajul unui bloc. Dar in Japonia, arhitectul Yukiharu Suzuki a proiectat Casa Sukiya precum o casa cu infatisare moderna si un tunel unic subteran ce serveste si ca balcon.
3. Balconul Willis Tower
Balconul Willis Tower
Daca va este teama de inaltimi, ar fi timpul sa treceti la urmatorul tip de balcon. Fara nici o legatura cu cea mai inalta cladire din America, proprietarii Sears Tower din Chicago au instalat patru balcone in forma de cutii de sticla ce sunt plasate in afara cladirii, la etajul 103. Balcoanele sunt suspendate in apropierea cladirii Skydeck. Proiectantii spun ca platformele au fost concepute in special pentru ca vizitatorii sa simta ca zboara deasupra orasului. Ei au viziunea fara obstructii a vestului orasului Chicago si a Raului Chicago River dedesubt (pentru cei ce au curajul sa priveasca in jos),
4. Balcoanele VM House
VM House este o casa cu apartamente ce consta din doua cladiri in forma literelor “V” si “M”, parand ca se imbratiseaza una pe cealalta. Se potrivesc astfel mai degraba din motive rationale si functionale decat din motive estetice. Cu balcoane triunghiulare ce ies in afara cladirii precum acele de arici, VM House da o impresie puternica. Peretele din sticla ce acopera intreaga fatada a cladirii, ceea ce face ca interiorul sa fie vizibil din afara (precum o casa de papusi), ne bulverseaza. Cu toate acestea, balcoanele in forma de triunghi si aranjamentul cladirilor in forma de V si M nu au fost proiectate pur si simplu pentru efecte vizuale deosebite. Ele au fost create pentru a permite sa intre lumina soarelui in fiecare apartament si pentru a crea spatiu de maxima comunicare cu vecinii din apartamentele adiacente.
5. Balcoane tip Bloc
In timp ce creaza iluzii optice pentru cei din afara, acest bloc de apartamente din Izola (Slovenia) ofera optiuni acceptabile pentru multe familii tinere. Echipa Ofis Arhitekti a castigat un concurs national de design pentru acest proiect de blocuri. Fiecare bloc contine 30 de unitati de dimensiuni variabile de la studiouri pana la trei dormitoare.
Spatiile interioare pot fi mici. Oricum, unicele balcoane trapzoidale accentueaza perspectivele externe si privelisti directe la mare. Elementele structurale sunt localizate extern la fel de bine, oferind spatii de locuit mai mari in timp ce profita de spatiul limitat al fiecarui apartament. si conducand la un cost de intretinere pe metrul patrat scazut.
6. Balconul in forma de ceasca
Aceste balcoane au facut parte din strategia promotionala de marketing a unui lant de magazine de ceai (produs de Nimi).
7. Balconul cu masina
Arhitectii germani Manfred Dick si Johannes Kauka doresc sa ajute soferii sa-si parcheze masinile chiar in balconul apartamentului unde locuiesc. Masina este condusa pana la liftul de masini (dimensiuni ce cuprind un Bentley), apasa pe buton, urca si parcheaza in afara cladirii (pe “carloggia”). Arhitectii sustin ca siguranta si confortul sunt doua dintre avantajele majore ce vin impreuna cu conceptul lor de garaj: e mai usor sa golim masina de cumparaturi, masina este intotdeauna in fata ta, familia ta este mai bine protejata de rapiri si furturi de masini.
8. Balconul cu Hamoc Portabil
G10 Design a introdus ideea interesanta a unui balcon tip hamoc ce este prins de fatada apartamentului. Designerii spun urmatoarele:
“Hamocul este proiectat special de catre “Amsterdammers.” Majoritatea apartamentelor din capitala Olandeza nu au balcoane, iar densitatea urbana ridicata face ca posibilitatea unui spatiu intim sa fie foarte mica. In hamoc poti dormi, munci, citi… sau pur si simplu te poti bucura de soare si de spatiul din jurul tau.”
Proiectantii dau sfaturi de siguranta, ceea ce inseamna ca ele vor fi imprimate pe tot hamocul inainte de a fi introdus in America de Nord. Ce mod inteligent de a adauga un mic spatiu apartamentului tau sau dandu-i copilului tau putin aer curat.
9. Balconul rezidential – Poiect Noida
Noida este unul dintre orasele ce cresc foarte rapid. Un proiect rezidential ce inconjoara un parc si un teren de golf. Unele turnuri vor avea propria piscina in balcon.
10. Balconul rama de fereastra
Balconul rama de fereastra (Bloomframe), proiectat de arhitectii de la Hofman Dujardin si realizat de catre Hurks Geveltechniek, a primit premiul de design in 2008 in categoria de design. Conceput din otel, sticla si aluminiu, este o rama de geam inovativa ce poate fi transformata in balcon.