In acelasi timp, tot mai multi opteaza pentru locuinte mai mici, reduse ca spatiu pentru a nu-si destabiliza bugetele, dar si pentru a folosi terenul pe care il detin cu scopul de a amenaja gradini prin care sa ajute la reducerea popularii. In cazul in care nu beneficiati de prea mult teren, puteti opta si pentru construirea unui acoperis “verde”, o gradina la inaltime.
Aceste case inteligente, cum sunt ele denumite, sunt cel mai des intalnite in state dezvoltate precum Japonia, dar incep sa fie populare si in Europa si mai ales in Romania, o tara cu o clima foarte favorabila pentru utilizarea energiei eoliene sau solare.
O casa compacta de pana in 120 de metri patrati este arhisuficienta pentru o familie cu unul sau doi copii. Aceste constructii sunt prevazute cu sisteme colectoare pentru apa de ploaie care este folosita pentru masina de spalat sau pentru toalete. Energia poate fi obtinuta cu ajutorul unui sistem fotovoltaic, eficient si care nu afecteaza deloc aspectul exterior al casei.
Solutiile sunt nenumarate, la costuri deloc piperate, ba chiar uneori mai reduse decat cele ale unei cladiri obisnuite si reprezinta un pas inainte in domeniul constructiilor, al tehnologiei si al conservarii mediului inconjurator. In plus, pe termen lung, costurile de intretinere ale unei case eco sunt cu mult mai mici decat cele ale unei case traditionale.
Exista o idee si o solutie pentru orice ne-am propune, singurul minus din toata aceasta ecuatie fiind decizia voastra de a opta pentru o casa eco pentru familiile voastre. O casa in care sa va simtiti comod, confortabil si cu care nu invadati mediul, ba din contra il ajutati sa se regenereze.
Dupa cum spuneam, exista solutii pentru orice, inclusiv pentru finantarea unui proiect de acest tip. Daca va decideti sa va transformati casa visurilor voastre intr-o constructie eco, atunci poate ca a sosit momentul sa puneti prima piatra de temelie cu ajutorul unui produs bancar inteligent, croit pentru nevoile voastre locative – contractul de economisire – creditare.
Cel mai convenabil si mai ieftin este sa consumam din economiile noastre decat sa consumam luand un credit. De pilda, ati putea sa optati pentru un produs de economisire-creditare in cadrul caruia sa depuneti fonduri timp de 5 ani, bani pentru care statul va ofera anual o prima de 25% (in limita a 250 euro/an, echivalentul in lei) plus dobanda fixa de la banca. Daca dupa incheierea perioadei de economisire mai aveti nevoie de bani pe langa suma deja economisita, puteti solicita un credit locativ in lei cu dobanda fixa foarte avantajoasa, de doar 4,5% pe an.
In cadrul unui astfel de produs bancar, daca depuneti pana pe 31 decembrie o suma totala echivalenta cu 1.000 de euro (4500 lei) puteti beneficia de prima de la stat chiar si in 2013.
Pentru a intelege mai bine sistemul de economisire creditare, iata un exemplu banal. Daca depuneti lunar cate 375 lei in cont, acumulati echivalentul in lei a 1.000 euro/an. Dupa o perioada de 5 ani veti avea in cont echivalentul a 5.000 de euro, doar economiile dumneavoastra, la care se adauga 1.250 euro – primele de la stat, plus dobanda bancii capitalizata timp de cinci ani.