Baile Felix este mare statiune balneoclimaterica din Romania. Orasul este situat in nord-vestul tarii, in Campia Crisurilor, la o distanta de 9 kilometri de Oradea, in judetul Bihor. Datorita proprietatilor curative ale apelor sale termale, Baile Felix este deschisa pe tot parcursul anului, indiferent de anotimp sau conditii meteo.
Statiunea cuprinde o rezerva imensa de izvoare termale cu temperaturi intre 20 si 48 de grade Celsius, bogate in sulfura de bicarbonat, calciu, sodiu si oligominerale, care constituie o baza excelenta pentru tratarea unor afectiuni dar si pentru recreere.
Potentialul balnear si turistic
Curele cu ape termominerale de la Baile Felix au un efect calmat asupra afectiunilor reumatismale inflamatorii (poliartrita reumadoida, spondiloza anchilozanta), degenerative (spondiloza cervicala, dorsala si lombara, poliartroza), afectiuni post traumatice, neurologice periferice si centrale, ginecologice, de metabolism si de nutritie, endocrine, etc.
Statiunea cuprinde mai multe baze de tratament dotate cu instalatii pentru bai in cada, aplicatii cu namol si parafina, bazine cu apa termala pentru elongatii sub apa, electro si hidro terapie, aerohelioterapie in bazine deschise cu apa termala, aerosoli, gimnastica medicala, bai de lumina, sauna si cosmetica.
Pe langa tratamentul unor boli specifice, Baile Felix ofera oaspetilor sai conditii ideale pentru distractie si recreece, cu ajutorul a catorva stranduri, unde turistii pot beneficia de efectele curative ale apelor sale termale.
Strandul Felix este cel mai mare din statiune si a fost de curand reconstruit respectand standardele europene. Strandul termal este deschis din mai pana in septembrie si dispune de bazine cu apa termominerala pentru adulti si copii, 3 feluri de topogane si un bazin cu apa termala cu valuri. Strandul Apollo este al doilea ca marime si este deschis indiferent de anotimp sau sarbatori. Pe langa bazine exterioare, Apollo dispune si de un bazin acoperit care poate fi accesat din interiorul cladirii, oferind astfel conditii de imbaiere prielnice si pe timp de iarna.
Atractii turistice la Baile Felix
Turistii pasionati de istorie si arhitectura care au ales Baile Felix pentru cure cu apa termala, pot folosi acest prilej pentru vizita cateva puncte de atractie ale zonei: capela din Haieu, o biserica medievala din secolul al XIV-lea, cu elemente baroce și romantice; cladirea Sanifarm – o cladire construita in sec. al XVIII-lea, cu o arhitectura in stil baroc, fosta manastire apartinand ordinului calugaresc Sf. Vincentiu; bisericile din Rontau (secolul 15) si Haieu (1906); bisericile de lemn din Baile Felix.
Lacul cu nuferi si lotusi din centrul statiunii este un loc care merita vizitat de toti turistii care ajung in Baile Felix. In bazinele cu apa termala din lacurile artificiale, pe langa nuferi si lotusi exista si pesti exotici care ofera un plus de atractie locului.
Cazare si transport
Oferta de cazare este variata, pentru toate gusturile si buzunarele, de la hoteluri cu multe stele, pensiuni, vile, moteluri, cabane si pana la campinguri unde turistii isi pot amplasa corturile. In centrul statiunii exista multe restaurante, cofetarii, pizzerii si cafenele cu preturi accesibile.
Spre Baile Felix exista mai multe modalitati de acces, astfel: rutier (Bucuresti – Oradea pe E 60 si Oradea – Baile Felix pe E 66), feroviar (intre Bucuresti si Oradea distanta este de cam 650 de kilometri) si aerian (curse externe si interne spre aeroportul din Oradea).