Monthly Archives: April 2016

Transforma-ti gradina intr-o opera de arta!

Ne-am obisnuit cu ideea ca obiectele si creatiile artistice sunt apanajul spatiilor interioare. Designerii ne demonstreaza insa ca si cele mai sobre gradini pot fi amenajate artistic

Indiferent de gusturi – traditionale sau contemporane/nonconformiste si tipul gradinii, se pot alege opere de arta care sa ofere gradinii eleganta, personalitate si originalitate. De exemplu, intr-o gradina clasica se vor integra perfect elemente din piatra, cum ar fi o sculptura, statui, ornamente etc., care sa mentina acest spatiu interesant si atragator in orice sezon.

Intr-o gradina moderna pot fi introduse piese de mobilier cu design inedit, obiecte cu forme interesante, accesorii din materiale lucioase, cu imprimeuri spectaculoase sau in culori stralucitoare, care sa vina in opozitie cu plantele verzi, impreuna formand contraste surprinzatoare.

O gradina contemporana poate fi personalizata prin realizarea unor picturi sau a unui graffiti pe unul dintre zidurile interioare sau prin introducerea unor obiecte de impact. Persoanele care pun mai putin accent pe culoare, se pot orienta catre o fantana arteziana, un acvariu sau prin inserarea unor obiecte de decor din sticla.

10 metode pentru irigarea eficienta a gradinii

Pentru lunile caniculare este important să ne asiguram ca vom putea oferi necesarul de apa plantelor din propria gradina.

Irigarea se poate face printr-un sistem inteligent care functioneaza pe baza de programare si senzori sau, de ce nu, prin metode traditionale, care, puse in practica dupa mai multe reguli simple pentru o gradina de dimensiuni mici sau medii, sunt cel putin la fel de eficiente.

Probabil ca multi dintre dumneavoastra va intrebati ce poate fi asa de complicat la udarea gradinii si daca aceasta operatiune poate fi facuta de oricine, ori de cate ori pamantul incepe sa se usuce.

In realitate lucrurile sunt mult mai complicate si trebuie sa fiti constienti de faptul ca irigatul incorect poate face mai mult rau plantelor decat bine.

In plus, trebuie sa stiti ca fiecare tip de planta are nevoie de o anumita cantitate de apa si de o frecventa a udarii, asa ca lucrurile se complica semnificativ.

In primul rand, trebuie sa stiti ca majoritatea plantelor sunt pretentioase si nu accepta decat apa cu o temperatura apropiata de cea a aerului si implicit a solului, asa ca cele mai bune momente pentru udatul gradinii sunt primele ore ale diminetii si seara, la apus.

Irigarea de seara favorizeaza aparitia ciupercilor, iar irigarea in timpul zilei poate arde frunzele. In plus, daca este foarte cald sau bate vantul, cea mai mare cantitate de apa se va evapora inainte sa apuce sa intre in sol. In acelasi timp, trebuie sa fiti foarte atenti la calitatea apei pe care o folositi pentru irigatii, la cantitatea de clor si de substante chimice din aceasta.

Cel mai bine este sa utilizati pentru irigarea gradinii apa adusa la suprafata din panza freatica sau apa de ploaie stransa in rezervoare speciale, lasata la decantat si care are o temperatura similara cu cea a mediului.

Daca nu respectati regulile de baza in irigarea plantelor din gradina dumneavoastra, riscati ca acestea sa se usuce, sa se ofileasca sau sa cada victime daunatorilor sau bolilor.

Asa cum am amintit si mai sus, fiecare planta are o anumita nevoie de apa in functie de specie, de marimea ei, de sol si de locul in care este asezata (la umbra sau in bataia directa a soarelui).

Cantitatea de apa trebuie sa creasca direct proportional cu numarul gradelor Celsius din termometre. In plus, tineti seama de faptul ca plantele cu frunze mari si netede sau gazonul trebuie irigate mai des fata de cele cu frunze mate sau acoperite cu firicele fine de puf.

In plus, acordati o atentie deosebita nevoilor arborilor si arbustilor proaspat plantati care au in permanenta nevoie de un sol umed. In acest caz, asigurati-va ca apa a patruns adanc in sol, intrucat stropirea pentru cateva minute a radacinilor nu va fi suficienta in zilele caniculare. Majoritatea plantelor au nevoie intre 11 si 19 litri de apa pe saptamana.

Metode si ponturi de irigare eficienta pentru fiecare gradina in parte

Modul in care udati plantele difera in funcție de soiul lor, de dimensiunile gradinii si, nu in ultimul rand, de bugetul proprietarului. Pentru acest lucru aveti la indemana o multime de metode din care o puteti alege pe cea care vi se pare cea mai eficienta.

1. Amplasati in gradina, din loc in loc, galeti sau alte recipiente mari ale caror funduri au fost perforate fin. Umpleti-le cu ajutorul unui furtun si lasati apa sa se scurga treptat in sol.

2. Udati din abundenta stratul de mulci pe care l-ati asezat in prealabil la radacina plantelor. Acesta, pe langa alte calitati, asigura conservarea apei si tine temperatura solului la o cota mai scazuta in perioada torida, impiedicand dezvoltarea buruienilor. Stratul de mulci ar trebui sa aiba o grosime de 7-10 cm pentru a fi eficient. Prin mulci se intelege un strat de materie organica – paie, frunze, resturi vegetale, rumegus – care se asaza la radacina plantelor decorative, a arbustilor si copacilor. Mulciul pe baza de frunze este indicat pentru plantele erbacee, in timp ce mulciul lemnos este mai adecvat arborilor si arbustilor.

3. Daca vreti sa economisiti apa curenta si sa scapati de grija irigatului cateva zile dupa ploaie, montati burlane speciale si recipiente de colectare a apei de ploaie de pe acoperisuri. Aceasta apa este redirectionata spre gazon sau spre insulele de flori si arbusti. Calculele au aratat ca un sfert de ora de ploaie normala va forma un depozit de 600 de litri de apa pe un acoperis de 90 de metri patrati.

4. Cumparati-va din magazinele de bricolaj sau construiti singuri butoaie pentru colectarea apei de ploaie. Acestea au o capacitate de 250 de litri de apa si daca le achizitionati din magazinele de specialitate, sunt dotate cu optiuni impotriva tantarilor si au protectie pentru copii. Aceste butoaie au un cep si un furtun care va vor ajuta sa le folositi ca pe un sistem de irigatii eficient. Pentru a colecta o cantitate mai mare de apa de ploaie puteti monta recipiente subterane.

5. Sistemul de furtunuri poroase cu emitatoare de scurgere care asigura irigarea prin picurare este o metoda eficienta care va va ajuta sa faceti o economie de pana la 75% la consumul de apa folosita pentru udarea gradinii. Este ceva mai costisitor si, cel mai probabil, pentru montarea lui veti avea nevoie de sprijinul unui specialist.

6. Lasati resturile rezultate din tunderea gazonului pe locul lor, pentru ca acestea sunt 90% apa si totodata asigura un strat protector pentru umezeala solului. In plus, in perioadele calde lasati firul ierbii la o inaltime minima de 7 centimetri, pentru ca astfel solul va fi umbrit, reducandu-se caldura si evaporarea.

7. Renuntati la fertilizarea plantelor pe perioadele caniculare, pentru ca ingrasamintele vor duce la dezvoltarea unor plante noi care, la randul lor, vor consuma apa in defavoarea vegetatiei mature. In plus, cand este foarte cald, plantele inceteaza sa se mai dezvolte intrand intr-un proces asemanator hibernarii, nemaiavand atat de multa nevoie de stimulenti.

8. Folositi o stropitoare pentru a uda givecele cu flori, dar si plantele din gradina care au o nevoie suplimentara de apa fata de gazon. In acest caz, testati solul cu degetul pana la o adancime de 2 cm. Plantele iubitoare de umezeala au nevoie de apa imediat după ce suprafata solului s-a uscat. Pentru celelalte, lasati pamantul sa se usuce si in profunzime inainte de a uda din nou. 9. Daca nu aveti prea mult timp pentru a ingriji gradina, dispuneti de un buget substantial si de o gradina cu dimensiuni generoase, sistemul centralizat și cel mecanic sunt cele mai inspirate alegeri. Cele mai comode si complete sunt sistemele de irigare prin aspersie, cu comanda si senzor de ploaie ce previne risipa.

Panoul de comanda permite programarea orelor de udare si a intervalelor de timp pentru fiecare zona a gradinii in parte.

Un sistem mai simplu si mai ieftin este cel mecanic, care asigura udarea gradinii prin deschiderea unui robinet, apa fiind dusa in gradina printr-un sistem de conducte.

10. Sistemul subteran de irigare trebuie montat inainte de a incepe amenajarea gradinii si este una dintre cele mai eficiente metode pentru ca previne evaporarea apei, udarea putandu-se realiza indiferent de ora din zi sau din noapte. Sistemul este coordonat de la un panou de comanda si poate fi programat in prealabil.

Atentie la proportia dintre spatiile verzi si pavaj

O problema acuta a dezvoltarii spatiilor urbane, in zilele noastre, o reprezinta si reducerea spatiilor verzi in favoarea spatiilor de locuit, comerciale sau a cailor de comunicatie.

Verde” poate sa nu fie primul cuvant care vine in minte cand discutam despre pavaj. Din mai multe puncte de vedere, pavajul vibropresat reprezinta solutia optima pentru realizarea zonelor de circulatie, atat auto cat si pietonala.

Alegerea pavelelor de tip “grila” sau “eco”, permite cresterea ierbii in rosturi sau spatiile perforate si in acelasi timp ajuta la drenarea apei din precipitatii inapoi in sol, evitand astfel problemele cauzate de evacuarea acestei ape prin guri de scurgere si retele de canalizare.

Folosirea pavajului reprezinta cea mai buna metoda pentru realizarea unor zone in care apa pluviala are posibilitatea de a se intoarce inapoi in sol pe calea cea mai scurta, prin rosturile de montaj, mentinand astfel umiditatea solului la un nivel care ajuta mentinerea spatiilor verzi.

Utilizarea pavelelor la realizarea unei alei intr-un “spatiu verde” este mult mai indicata si datorita posibilitatilor de a alege culori care se “potrivesc in peisaj”, spre deosebire de asfalt, care este negru, si datorita faptului ca pavajul, prin rosturile sale permite si circulatia aerului in si din sol.

Specialistii in amenajare exterioara recomanda intotdeauna o anumita proportie intre zonele verzi si suprafetele acoperite cu pavaj. Stabilirea corecta a acestei proportii este primul si cel mai important pas in obtinerea unui decor care sa se potriveasca cu functionalitatea si designul casei.

De ce trebuie sa tinem cont? 
Stabilirea proportiei corecte intre spatiile verzi, gazonate sau plantate cu flori, si suprafetele pavate tine seama de factori precum: suprafata totala a gradinii, pozitionarea ei fata de punctele cardinale (de unde rasare si unde apune soarele), traseele ideale de circulatie, punctele cu destinatie speciala si relatia fata de utilitatile casei. In functie de toate acestea, se stabileste cu exactitate care este suprafata ce urmeaza sa fie pavata.

4 pasi pentru a reda aspectul fresh pavelelor din curte

Vara este momentul prielnic pentru a te bucura din plin de curtea ta practica si frumos decorata. Chiar daca ai o curte amenajata cu pavaj, intotdeauna sunt binevenite mici modificari pentru a reimprospata decorul. Iata cateva ponturi pentru o curte cu un look fresh, in ton cu anotimpul verii.

1. Refa rosturile

Scoate si inlocuieste pavelele uzate cu altele noi si umple rosturile (spatiile) dintre pavele cu nisip. Imprastie pe toata suprafata pavajului un strat de nisip fin si uscat, apoi matura nisipul in asa fel incat sa se umple rosturile pana la partea superioara a pavelelor. Astfel, asiguri o legatura intre dale, fapt ce le confera o rezistenta mai mare la presiunea exercitata asupra lor prin trecerea cu diverse greutati. Umplerea rosturilor este foarte importanta, protejand pavajul de dislocari, deplasari si de depunerea mizeriei. Ca rezultat, acesta isi va mentine aspectul curat si ingrijit pe o perioada indelungata. Daca inca nu ti-ai ales pavajul potrivit pentru curte, iti propunem sa alegi din gama variata de modele oferita de furnizorii de pavaje.

2. Scapa de buruieni

Scapa de buruienile dintre pavele in mod eficient, fara a deteriora pavajul si mediul inconjurator. Acestea pot fi smulse sau eliminate cu diverse substante. Pentru indepartarea muschilor si lichenilor, cea mai recomandata solutie este Antimus cu apa in proportie de 3 %, urmata de aplicarea unui sigilant de foarte buna calitate. De asemenea, pentru prevenirea aparitiei ierbii intre rosturi, dar si pentru a omori buruienile deja existente, erbicidul este o alegere buna. Acest produs nu trebuie ales la intamplare, ci este de preferat sa intrebi un cunoscator.

3. Curata petele

Pentru curatarea petelor de pe pavaj, ai nevoie de o perie rigida si de apa cu detergent/sapun. Este de preferat sa folosesti apa calda, deoarece este mai eficienta, iar detergentul nu trebuie sa contina acid. Dupa periere, murdaria poate fi indepartata cu o galeata cu apa curata sau chiar apeland la un furtun cu presiune, avand insa mare grija ca nisipul dintre rosturi sa nu fie indepartat. Daca vrei o curatare efectuata “ca la carte”, Firmele de intretinere pavaje (inclusiv noi) pun la dispozitia clientilor servicii profesioniste de intretinere si curatarea pavajului.

4. Fantezie in curte

Dupa ce ai terminat cu intretinerea si curatenia, adu un aer vibrant gradinii sau curtii prin mici modificari de decor. Delimiteaza spatiile verzi, cu flori, de aleea pavata destinata circulatiei, cu ajutorul palisadelor (ziduri ornamentale). Daca esti iubitor de plante si vrei sa-ti decorezi rapid curtea sau gradina, foloseste cu incredere jardinierele, disponibile in forme si culori placute. Umplute cu flori si plante, acestea imbogatesc estetic orice spatiu.

Cum sa-ti amenajezi o gradina perfecta

Ce poate fi mai frumos decat o seara petrecuta in propria gradina, pe care ai amenajat-o asa cum ti-ai dorit? Nu este deloc greu sa iti creezi un colt feeric in gradina ta, daca ai la dispozitie cateva lucruri.

Iata cateva moduri in care poti sa-ti amenajezi o gradina perfecta:

Delimiteaza-ti spatiul

Inainte de toate, decide cum vrei sa folosesti mai bine si mai bine gradina, in ce loc ai vedea spatiul de relaxare, unde vrei sa plantezi flori sau fructe, spre exemplu, sau unde vrei sa iti lasi cainele sa se joace. Este important ca spatiul sa fie cat mai bine impartit, nu numai datorita aspectului, cat si datorita confortului tau.

Cumpara-ti bancile sau canapelele potrivite

Nu te rezuma la o traditionala masa de plastic si cateva scaun. Imagineaza-ti un spatiu cat mai creativ, indrazneste sa folosesti chiar canapele sau fotolii, daca spatiul este acoperit si usor izolat.

Planteaza pomi

Poti planta pomi mai mici, ori care nu necesita o ingrijire prea atenta. Pentru ca vor schimba cu desavarsire aspectul gradinii tale, iar cu ghirlande luminoase prin ei vor arata chiar si mai bine!

Decoratiuni de gradina

Musai, nu uita de decoratiunile de gradina, pentru ca si ele vor contribui semnificativ la atmosfera feerica pe care ti-o doresti. Poti sa alegi diverse felinare, lampi sau chiar statuete din piatra. Pe internet poti gasi mai multe tipuri de decoratiuni.

Improvizeaza!

Daca ai mai multe obiecte vechi, pe care nu ai fi crezut ca le vei mai folosi vreodata, acum este timpul sa le… transformi! Pune-ti imaginatia in practica si modifica diverse lucruri, pentru a le transforma in decoratiuni de gradina. Un cos mai vechi se poate transforma in ghiveci, o galeata nefolosita in vaza si asa mai departe!