Etapele de luicru pentru hidroizolarea terasei:
1. Eliminarea straturilor initiale – Lucrarile debuteaza cu eliminarea straturilor afectate de apa. E eliminata mai intai gresia, apoi se decoperteaza sapa din ciment si plasa din fier-beton.
2. Aplicarea amorsei – Dupa ce a fost curatata suprafata planseului a fost aplicat un strat de amorsa bituminoasa. Aceasta se aplioca la rece prin stropire sau pensulare, pentru asigurarea aderentei hidroizolatiei la suport.
3. Aplicarea izolatiei bituminoase – Pentru stratul hidroizolant se alege o folie de bitum rece cu vascozitate nare (bitum oxidat topit cu adaosuri minerale, diluat cu solventi organici). Acesta se aplica la cald, cu ajutorul unei torte cu gaz.
4. Aplicarea polistirenului si a plasei de armare – Dupa ce trece perioada indicata de producator, peste izolatia bituminoasa se monteaza un strat de placi din polistiren extrudat si unul din plasa de Buzau, din fier-beton cu grosimea de 6 mm. Aceasta armeaza sapa.
5. Montajul sifoanelor de pardoseala – In trei zone ale terasei se monteaza sifoane de pardoseala din PVC. Acestea se conecteaza la conductele de apa pluviala care strabat cladirea prin interior, in plan vertical.
6.Turnarea sapei – Se toarna sapa din nisip si ciment de 6 cm grosime. Turnarea se face cu atentie – se creaza “caderi” spre locurile unde anterior au fost montate sifoanele. Sapa se placheaza dupa uscare cu gresie.
Daca intre Dumneavoastra si cerul liber nu se afla decat planseul terasei, obligatoriu trebuie sa scapati de grija inundatiilor.
Vom urmari lucrarile de hidroizolare a terasei unei vile. Aceasta are o suprafata de 36 mp si este marginita de un parapet cu inaltimea de 40 cm. Deoarece suprafetele celor doua elemente se gasesc intr-o stransa legatura, ele au trecut impreuna prin procesul de izolare.
Daca parapetul ar fi fost lasat in afara acestui proces, scurgerea apei in plan vertical ar fi afectat, pe termen lung, hidroizolatia terasei.
Un alt aspect pe care proprietarii l-au avut in vedere a fost acela ca terasa nu va indeplini doar functia de acoperis, ci ea va fi amenajata ca loc de relaxare. In consecinta, finisajele au fost plasate pe acelasi loc, in linia criteriului calitatii, ca si restul lucrarilor. Avand in vedere aceste particularitati ale lucrarilor, a trebuit sa fie folosita o gama variata de materiale care, impreuna, le-au dat acestora consistenta, dar si un aspect estetic deosebit.
Trebuie sa adaugam faptul ca, in momentul achizitionarii locuintei, terasa avea o hidroizolatie care, din cauza imbatranirii dar si a executiei deficitare, incepuse sa permita apei sa se infiltreze atunci cand ploile torentiale aruncau rafale pe sub acoperis.
Atunci cand achizitionati materiale hidroizolante trebuie sa le evaluati in functie de urmatorii parametri: aderenta la suprafata suport, stabilitatea la temperaturi ridicate, impermeabilitatea la apa, elasticitatea la temperaturi scazute si ridicate, compatibilitatea chimica cu elementele cu care intra in contact direct, rezistenta la factorii de mediu.
Leave a Reply