Compania britanica Pro-Teq a creat un produs capabil sa lumineze in intuneric, denumit „STARPATH” (carare de stele) care poate fi aplicat pe orice suprafata de pardoseala astfel incat odata cu caderea serii aceasta sa poata asigura o lumina ambientala, cu consum zero de energie. Materialul este capabil sa inmagazineze energia solara pe timpul zilei pe care ulterior o foloseste pentru a genera lumina.
Locul in care acest material a fost prima data pus in opera este amplasat in parcul Christ’s Pieces din Cambridge. Conceput ca o modalitate de a produce lumina ambientala fara a se consuma electricitate, materialul inventat se poate dovedi o metoda eficienta din punct de vedere al costurilor pentru reducerea consumului de energie la nivelul oraselor. Terenul din Cambridge unde acest produs a fost testat are o lungime de 140m si a fost nevoie de doar patru ore pentru a fi realizat tratamentul. Odata cu lasarea serii aleile pe care s-a aplicat acest produs au inceput sa isi evidentieze traseele, creand carari de lumina printre vegetatia parcului.
Cantitatea de lumina pe care acest material o poate produce depinde foarte mult de cantitatea de energie solare pe care o absoarbe pe timpul unei zile. Produsul a fost conceput pentru a oferi o suprafata rugoasa si rezistenta la apa astfel incat sa indeplineasca cerintele de siguranta pentru pardoseli exterioare, de trafic mediu. Clientii pot alege din mai multe culori, marimi de agregate si straturi de baza.
Hamish Scott, co-fondator al companiei considera ca STARPATH reprezinta un mod inteligent prin care municipalitatile pot sa castige certificate verzi, sa isi eficientizeze cheltuielile din bugete si sa reduca per total impactul asupra mediului. Parcul amenajat din Cambridge va servi drept model pentru cei care iau in considerare folosirea unei solutii alternative la iluminatul traditional.
Mai multe informatii gasiti pe http://inhabitat.com
Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa
Leave a Reply