Vata minerala de sticla versus vata minerala bazaltica. Cum alegem materialul potrivit?

Exista indelungi dezbateri despre meritele izolarii cu vata bazaltica comparativ cu izolarea cu vata minerala de sticla. In functie de aplicatie si cerintele specifice, atat vata minerala de sticla, cat si cea bazaltica pot oferi avantaje unice.

Ca producatorii si furnizorii de vata minerala de sticla si de vata bazaltica ofera consiliere impartiala cu scopul de a ajuta clientii pentru a alege cel mai bun produs pentru nevoile lor. Aveti incredere in experienta si expertiza specialistilor companiei Knauf Insulation pentru a va ghida spre cele mai adecvate solutii.

Unde performatele termice sunt prima cerinta a materialului izolant, vata minerala de sticla ofera o gama mai variata:

– Vata de sticla incepand cu 0.032 W/mK;

– Vata bazaltica incepand cu 0.035 W/mK.

In plus, produsul din vata minerala de sticla comparat cu un produs similar din punct de vedere performanta termica, dar din vata minerala bazaltica, are o greutate redusa. Aceasta caracteristica a vatei de sticla creaza un avantaj in manipularea materialului, oferind o economie in greutate de 50% pentru aceleasi performante termice.

In aplicatiile unde este nevoie de izolare acustica, este o diferenta neglijabila intre vata minerala de sticla si cea bazaltica (pana la 65dB).

Functia de protectie la incendii este necesara pentru prevenirea distrugerii structurii cladirii in cazul incendiilor si in felul acesta de a permite persoanelor sa iasa in siguranta din cladire. Atat vata minerala de sticla, cat si vata minerala bazaltica sunt materiale incombustibile, avand euroclasa de reactie la foc A1.

Cu toate acestea, datorita compozitiei si a punctului mai ridicat de topire a vatei bazaltice, aceasta este perfecta pentru temperaturi ridicate si aplicatii ce necesita rezistenta ridicata la foc, mentinandu-si de asemenea si caracteristicile de izolare termica (pana la 4 ore).

– Vata minerala bazaltica lucreaza la temperaturi de pana la 850°C;

– Vata minerala de sticla lucreaza la temperaturi de pana la 230 °C.

Rezistenta la compresiune este ceruta in aplicatiile unde exista o incarcare punctuala mare (pardoseli, acoperisuri tip terasa, termosistem). In acest caz vata bazaltica are performante mai ridicate (KPa pana la 100KPa).

In concluzie, alegerea uneia din cele doua tipuri de vata minerala – de sticla sau bazaltica – depinde de aplicatia ce necesita izolare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

81 − = 80