Top 10 cladiri celebre in lume

Cele mai uimitoare cladiri din lume au dovedit ca ingeniozitatea nu cunoaste limite. Mintile inspirate au combinat imaginatia si abilitatile pentru a crea structuri impresionante in intreaga lume. Constructia acestorcladiri celebre conforma ideea ca nu exista niciun lucru in lume pe care o minte umana nu il poate atinge.

Cele mai uimitoare cladiri din lume

Exista numeroase structuri in lume care merita aplauze, dar iata care sunt cele mai celebre:

1. Burj Khalifa (Dubai)

Cu o inaltime de 827.84 de metri, Burj Khalifa din Dubai este, in prezent, cea mai inalta cladire din lume! Scopul din spatele acestei constructii captivante ascutite la varf a fost sa promoveze turismul, iar creatorii acestei structuri si-au atins obiectivul. Cladirea Khalifa Burj in fundalul apusului de soare este absolut coplesitoare.

Burj Khalifa din Dubai
Burj Khalifa (Dubai), cea mai inalta cladire din lume

2. Aqua Tower (Chicago)

Acest zgarie-nori din Chicago, Statele Unite ale Americii, este o capodopera datorita imaginatiei pure si viziunii unice pe care a avut Jeanne Gang. Avand peste 243 de metri, aceasta structura are in spate mai mult de 80 de povesti. Ceea ce o distinge de alte cladiri contemporane este exteriorul sau ondulat. Acest lucru se datoreaza inventivitatii arhitectului Gang Jeanne, care s-a asigurat ca Aqua sa aiba o fatada ondulata, prin conceperea unui balcon personalizat pentru fiecare apartament.

Aqua Tower
Aqua Tower (Chicago)

3. Sediul Televiziunii Nationale a Chinei (Beijing)

Nici macar in visele tale ciudate nu ti-ai imaginat o astfel de cladire. Daca ar fi sa descriem proiectarea sediului am spune ca aceasta structura are doua sectiuni in forma de L (un L este inversat), care sunt conectate prin 2 sectiuni orizontale. Sunt usor de descris structurile de proiectare ale cladirii, dar sunt dificil de inteles. Trebuie sa vezi aceasta cladire imensa (ce are in jurul valorii de 244 de metri inaltime) de la Beijing pentru a intelege designul sau.

Sediul Televiziunii Nationale a Chinei
Sediul Televiziunii Nationale a Chinei (Beijing)

4. Casa stramba din Sopot, Polonia

Istoria ne arata ca arta a inspirat intotdeauna crearea structurilor uluitoare, dar aceasta cladire din Sopot este “inspirata” la un alt nivel. Inspiratia din spatele acestei minuni arhitecturale a fost lucrarea lui Jan Marcin Szancer si Per Dahlberg.

Casa stramba din Sopot
Casa stramba din Sopot, Polonia

5. Cladirea „Cos de cumparaturi”/Basket Building (Ohio)

Cel mai mare cos de cumparaturi din lume este situat in Newark, Ohio, Statele Unite ale Americii. Aceasta cladire este sediul central al companiei Longaberger Basket! Dedicarea conducerii companiei pentru produsele pe care compania le fabrica este motivul pentru care lumea are o astfel de structura uimitoare.

Basket Building (Ohio)
Cladirea „Cos de cumparaturi”/Basket Building (Ohio)

6. Casele cubice (Olanda)

Plictisit de casele monotone in forma de cutie, Piet Blom a venit cu ideea de case cubice. Aceste case au fost construite prima data in Helmond, iar acum si Rotterdamul gazduieste astfel de cladiri. Piet Blom a considerat fiecare “cub” ca un copac abstract, formand astfel dintr-un grup de case o astfel de padure.

Casele cubice (Olanda)
Casele cubice din Olanda

7. Biblioteca Centrala din Kansas

Pentru a invita oamenii din oras sa frecventeze biblioteca publica in Kansas, SUA, s-a construit o cladire care seamana cu un raft plin de carti! Cativa oameni influenti din au avut aceasta idee si datorita lor, in oras se afla una dintre structurile cele mai interesante din lume.

Biblioteca Centrala din Kansas
Biblioteca Centrala din Kansas

8. Waldspirale/Spirala de lemn (Darmstadt)

Daca calatoriti in Darmstadt, Germania, este aproape imposibil sa ratati aceasta cladire. Exteriorul multicolor este primul lucru care va va atrage atentia. Fiecare fereastra a acestei cladiri are un design unic, cladirea neavand niciun colt. Friedensreich Hundertwasser a fost mintea stralucita din spatele acestei structuri minunate.

Waldspirale, Darmstadt
Waldspirale/Spirala de lemn (Darmstadt)

9. Habitat 67 (Montreal)

Acest complex rezidential da impresia ca apartamentele sunt dislocate. Moshe Safdie a imaginat acest proiect, iar acum aceasta structura a devenit una dintre principalele atractii din Montreal, Canada.

Habitat 67 (Montreal)
complexul rezidential Habitat 67 (Montreal)

10. Gherkin (Londra)

Norman Foster si Arup au proiectat aceasta cladire din capitala Angliei. Aceasta structura seamana cu un glont. Cateva tehnici de economisire a energiei sunt puse in aplicare in aceasta cladire. Cand designul cladirii a fost conceput, acesta a ridicat semne de intrebare, dar creatorii sai au fost siguri de proiectare, in prezent cladirea Gherkin din Londra fiind o paradigma a ingeniozitatii arhitecturale.

Gherkin (Londra)
Gherkin (Londra)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2 + = 6