Seful Ruukki: Statul ne ingroapa in taxe si reduce investitiile

Piata constructiilor se afla intr-un moment in care este greu de previzionat cand isi va reveni, daca anul 2014 poate aduce o crestere sau cum se va prefigura viitorul in industrie apreciaza Marian Pirvu (foto), business manager al grupului finlandez Ruukki pentru Romania, Bulgaria, Serbia, Croatia, Slovenia, Ungaria, Cehia, Ucraina si Slovacia, companie specializata in productia de invelitori metalice.

„Sunt anumite actiuni ale statului care diminueaza vizibilitatea in piata. Este cazul introducerii unor noi taxe din partea Guvernului, majorarea celor mai vechi sau reducerea investitiilor. Domeniul constructiilor este unul dependent de investitii. Credem insa ca societatile private vor reduce investiile astfel incat sa isi aloce resursele financiare necesare pentru plata noilor taxe, iar statul nu va avea capacitatea sa acopere lipsa investitiilor private. Este greu de crezut ca vom asista la o deblocare a investitiilor astfel incat piata sa inregistreze cresteri ale valorilor sau/si volumelor”, a declarat pentru WALL-STREET.RO – Marian Pirvu.

Managerul Ruukki mai spune ca in lipsa unui plan bine pus la punct care sa incurajeze investitiile si investitorii din piata, sansele ca industria constructiilor sa isi revina incepand cu acest an sunt foarte mici.

„La momentul actual, din datele disponibile, nu intrezarim semnale de revenire ale pietei. Insa, mai este timp, avand in vedere ca sezonul constructiilor incepe in lunile martie/aprilie. Revenirea se va produce in momentul in care vor fi incurajate investitiile, iar mediul economic va fi stabil si previzibil. Planurile de afaceri se fac pe termen mediu si lung si au nevoie de predictibilitate. Nimeni nu investeste pentru a pierde bani”, a completat Pirvu.
El apreciaza ca in prezent constructiile sunt dependente de investitii si de puterea de cumparare a populatiei.
„Autoritatile trebuie sa actioneze in aceste directii. Eu cred ca autoritatile stiu foarte bine ce trebuie facut insa nu cred ca au aceste masuri ca prioritati, altfel actionau de mult”, sustine Marian Pirvu.

In privinta business-ului Ruukki la nivel local, reprezentantul companiei sustine ca se asteapta la o evolutie timida in acest an.
„Speram sa inregistram si in continuare crestere , desi este din ce in ce mai greu avand in vedere mediul in care ne desfasuram activitatea. Ca provocari, eu cred ca exista una singura si aceea este lipsa investitiilor la nivelul pe care Romania il merita, avand in vedere amplasamentul, marimea si potentialul real al tarii”, a conchis acesta.

Oficialul companiei nu a precizat la cat s-au cifrat afacerile grupului pe plan local anul trecut, insa in 2012 compania a raportat la Ministerul de Finante venituri de 37 de milioane de euro si pierderi de peste 5 milioane de euro.
Principalii concurenti ai Ruukki pe piata producatorilor de invelitori metalice din Romania sunt suedezii de la Lindab si Bilka Steel, companie detinuta de catre antreprenorul Horatiu Tepes.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 + 9 =