Principalele tipuri de tapet

Daca iti doresti sa schimbi atmosfera de acasa, dar fara a transforma casa in santier, foloseste tapet. Utilizarea acestuia este usoara si curata, presupunand doar rabdare, simt practic si indemanare.

In principiu, exista doua categorii de tapet, cu suprafata imprimata si cu textura in relief ce poate fi vopsita. O alta clasificare se poate face in functie de modalitatea de curatare: lavabil, semilavabil si non-lavabil.

Tipul standard de tapet nu este lavabil; acesta se poate curata cu ajutorul unei carpe ude, fara sa se faca apel la detergenti, care pot deteriora serios suprafata. Acest tip de tapet necesita o grija speciala in cursul aplicarii, pentru a nu se pata cu adezivi speciali de lipire, caz in care scoaterea petelor va fi dificila.

Tapetul lavabil este mai rezistent la apa si la pete, datorita acoperirii cu un strat protector transparent. Acesta este tolerant la uzul detergentilor usori, ramanand insa sensibil la frecare (in cazul mutarii mobilei, spre exemplu).

Tapetul poate fi clasificat si in functie de materialul din care este realizat: hartie, vinil, material textil, fibra de sticla etc.

Tapetul din hartie este cel mai potrivit pentru a crea un decor vesel. Spre deosebire de acesta, cel din vinil rezista la murdarie si poate fi utilizat si in spatii umede, cum sunt baile si bucatariile.

Tapetul din fibra de sticla asigura o rezistenta sporita suprafetelor pe care este aplicat, iar cel din materiale naturale (matase, lemn, bambus, scoici etc.) ofera multa eleganta.

Produsele existente pe piata au diverse modele si texturi si sunt disponibile intr-o gama larga de culori. Prin urmare, se poate realiza orice tip de amenajare: moderna, eleganta, clasica, exotica, romantica etc.

In plus, acest tip de finisaj nu se decoloreaza foarte usor, nu degaja miros si are o durata mare de viata, daca este aplicat corect si intretinut in mod corespunzator (un tapet de calitate rezista pana la 20 de ani).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

20 − 11 =