Prima camera realizata cu o imprimanta 3D

Imprimantele 3D au revolutionat domenii precum medicina si designul iar acum este timpul ca si arhitectura sa beneficieze de pe urma acestei tehnologii. Michael Hansmeyer si Benjamin Dillenburger au prezentat de curand prima camera realizata cu ajutorul unei imprimante 3D. Spatiul creat are o greutate de 11 tone, ajunge la o inaltime de 3.35m si la 15m latime.

 

Camera se remarca prin bogatia detaliilor si a elementelor decorative, asemanandu-se cu un vechi templu sau cu o bucata dintr-un interior baroc. Pentru realizarea ei a fost nevoie de o luna intreaga in care s-au printat separat bucati din compozitie, dupa care intr-o zi toate au fost asamblate. Piesele au fost dupa aceea slefuite, astfel incat sa nu se vada imbinarile si sa dea impresia unei structuri compacte.

 

Prima camera realizata cu o imprimanta 3D

 

Progamul complex folosit pentru a decora camera a fost dezvoltat pe baza unui algoritm pus la punct de catre Hansmeyer. Acesta poate fi folosit pentru a produce forma generala a incaperii precum si „micro-texturile” care alcatuiesc suprafetele foarte elaborate ale fiecarui segment. In loc sa foloseasca materialul clasic pentru o astfel de imprimanta, acestia au ales sa combine nisipul cu un liant care in momentul in care se usuca are proprietati similare cu piatra de calcar.

 

Desi camera este incredibil de complexa cu mii de texturi, procesul de creare aminteste de tehnicile de sculptare a pietrei folosite de vechii artizani in trecut. Aceasta camera „imprimata” este un pas urias inainte iar pe viitor proiectele arhitecturale vor putea fi decorate cu elemente realizate folosind aceasta tehnologie.

 

Mai multe informatii gasiti pe: http://inhabitat.com

Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 7 = 3