Pentru ce tipuri de lucrari NU ai nevoie de autorizatie de construire?

Autorizatia de construire este un document obligatoriu atunci cand cetateniii doresc sa construiasca, sa consolideze sau sa repare o constructie deja existenta. Sunt, totusi, unele situatii stabilite prin lege in care acest act nu este necesar. Asadar, cititi in materialul urmator care sunt acele lucrari pentru care nu aveti nevoie de autorizatie.

Lucrarile de constructii sunt permise numai pe baza unei autorizatii de construire, dupa cum reglementeaza Legea nr. 50/1991.

Potrivit acestui act normativ, autorizatia de construire se emite la solicitarea detinatorului titlului de proprietate asupra unui imobil (teren si/sau constructii), cu respectarea prevederilor documentatiilor de amenajare a teritoriului si de urbanism.

Sunt, insa, si o serie de cazuri in care nu este necesara o autorizatie de construire. Astfel, dupa cum se precizeaza in reglementari, se pot executa fara autorizatie de construire lucrarile care nu modifica structura de rezistenta, caracteristicile initiale ale constructiilor sau aspectul arhitectural al acestora.

Este vorba de urmatoarele tipuri de constructii:

  • reparatii si inlocuiri de sobe de incalzit;
  • zugraveli si vopsitorii exterioare, daca nu se modifica elementele de fatada si culorile cladirilor;
  • reparatii la instalatiile interioare, la bransamentele si racordurile exterioare, de orice fel, aferente constructiilor, in limitele proprietatii, montarea sistemelor locale de incalzire si de preparare a apei calde menajere cu cazane omologate, precum si montarea aparatelor individuale de climatizare si/sau de contorizare a consumurilor de utilitati;
  • reparatii si inlocuiri la pardoseli;
  • reparatii si inlocuiri la finisaje interioare si exterioare (tencuieli, placaje, altele asemenea), la trotuare, la ziduri de sprijin si la scari de acces, fara modificarea calitatii si a aspectului elementelor constructive;
  • lucrari de intretinere la caile de comunicatie si la instalatiile aferente;
  • lucrari de foraje si sondaje geotehnice pentru constructii de importanta normala sau redusa, situate in afara zonelor de protectie instituite pentru zacaminte acvifere;
  • lucrari de constructii funerare subterane si supraterane, cu avizul administratiei cimitirului.

De asemenea, nu aveti nevoie de autorizatie nici daca faceti reparatii la imprejmuiri, acoperisuri, invelitori sau terase, atunci cand nu se schimba forma acestora si materialele din care sunt executate.

Acelasi lucru este valabil si pentru reparatii si inlocuiri de tamplarie interioara si exterioara, daca se pastreaza forma, dimensiunile golurilor si tamplariei, precum si pentru zugraveli si vopsitorii interioare.

In acelasi timp, se pot executa fara autorizatie de construire si lucrari pentru amplasarea de tonete, pupitre acoperite sau inchise, destinate difuzarii si comercializarii presei, cartilor si florilor, care sunt amplasate direct pe sol, fara fundatii si platforme, precum si fara racorduri si/sau bransamente la utilitati urbane, cu exceptia energiei electrice.

Faptul ca autorizatia de construire nu este necesara inseamna ca cei care doresc sa execute lucrarile mentionate mai sus vor fi scutiti atat de obtinerea unei intregi documentatii, cat si de unele costuri stabilite de Codul fiscal. 

Mai exact, nu va fi nevoie de certificat de urbanism sau de avize si acorduri date de asociatiile de proprietari sau de anumite institutii cu atributii in domeniu.

De asemenea, nu trebuie depus nici proiectul pentru autorizarea executarii lucrarilor de construire, care se elaboreaza doar de colective tehnice de specialitate, se insusesc si se semneaza de cadre tehnice cu pregatire superioara numai din domeniul arhitecturii, constructiilor si instalatiilor pentru constructii.

In ceea ce priveste costurile, beneficiarii lucrarii vor fi scutiti de taxa pentru eliberarea certificatului de urbanism, care variaza, pentru mediul urban, intre 4 si 12 lei. Acelasi document, pentru mediul rural, are o valoare egala cu 50% din taxa stabilita pentru mediul urban.

Totodata, nu se va plati nici taxa pentru eliberarea unei autorizatii de construire pentru o cladire care urmeaza a fi folosita ca locuinta sau anexa la locuinta, care este egala cu 0,5% din valoarea autorizata a lucrarilor de constructii.

Exemple:

1. Pentru o constructie de maxim 12mp fabricata din materiale usoare si fara fundatie nu trebuie autorizatie de construire. Pentru orice alte categorii de constructii trebuiesc obtinute autorizatii. Primul pas in obtinerea autorizatiei de construire este obtinerea Certificatului de Urbanism, unde se va cere intocmirea unui proiect de autorizare (DTAC+DTOE), precum si obtinerea unor avize si studii de specialitate (Agentia Pentru Protectia Mediului, plan topografic, studiu geotehnic). Mai pot fi cerute avize de la energie electrica, apa-canal, etc.

2. In cazul in care ati construit deja ceva: Se poate cere la Primaria de unde apartineti un Certificat de Urbanism pentru intrarea in legalitate. Le spuneti ce ati construit, si ei va vor indruma mai departe. Asta inainte sa fie sesizata Primaria de catre o persoana care va vrea raul, sau sa se autosesizeze Inspectoratul de Stat in Constructii.

3. Pentru orice lucrari de reabilitare termica trebuie autorizatie de construire.

4. Care ar fi conditiile legale privind constructiile “temporare” (fara fundatie?!) gen cabana la gradina – constructie pe teren extravilan ?
Dupa cum am mentionat si mai sus, pentru o constructie de maxim 12mp (suprafata construita la sol, fara beci/etaj/mansarda) fabricata din materiale usoare si fara fundatie nu trebuie autorizatie de construire. Pentru orice alte categorii de constructii trebuiesc obtinute autorizatii. Primul pas in obtinerea autorizatiei de construire este obtinerea Certificatului de Urbanism, unde se va cere intocmirea unui proiect de autorizare (DTAC+DTOE), precum si obtinerea unor avize si studii de specialitate (Agentia Pentru Protectia Mediului, plan topografic, studiu geotehnic). Mai pot fi cerute avize de la energie electrica, apa-canal, etc.
Constructiile pentru care nu trebuiesc obtinute autorizatii de construire, pot fi ridicate atat in intravilan, cat si in extravilan. In schimb, autorizatiile de construire pentru celelalte tipuri de cladiri se elibereaza doar pentru terenuri intravilan.

 

Afla de aici tot ce trebuie sa stii despre autorizatia de construire. 

 

Citeste si urmatoarele articole pentru mai multe informatii despre acelasi subiect:

Autorizatia de construire: Cand este obligatorie si ce documente sunt necesare pentru a o obtine?

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 4 = 2