Gradini botanice din Romania

Gradinile Botanice sunt o oaza de liniste, relaxare si culoare in orasele dominate de zgomot, poluare si asfalt. In Romania, exista cateva Gradini Botanice amenajate si intretinute in marile orase, infrumusetate cu specii deosebite de plante, arbori spectaculosi, alei si poteci salbatice si iazuri.

Gradina Botanica din Bucuresti

Gradina Botanica “Dimitrie Brandza” a Universitatii din Bucuresti poarta numele botanistului roman care a contribuit la mutarea ei in spatiul actual de pe Soseaua Cotroceni si, ulterior, la dezvoltarea ei. In 1891, Gradina Botanica a fost inaugurata insa, din pacate, dupa numai un an, o inundatie a afectat grav plantele si serele. In timpul Primului si celui de-al Doilea Razboi Mondial, gradina a suferit avarii grave din cauza bombardamentelor si a trupelor care au invadat orasul.

Gradina Botanica din Iasi

Grading Botanica “Anastasie Fatu” din Iasi a fost infiintata in anul 1856 de catre medicul Anastasie Fatu. Este cea mai veche gradina botanica din Romania, amenajata pe proprietatea privata a medicului. Dupa moartea acestuia, se infiinteaza o a doua gradina in apropierea primei, sub stricta supraveghere a lui Dimitrie Brandza. De atunci, au mai fost amenajate inca trei astfel de gradini, ultima dintre ele, datand din 1921, fiind si cea care exista astazi in Dealul Copoului din Iasi.

In prezent, Gradina Botanica din Iasi se intinde pe o suprafata de 100 de hectare. Este organizata pe 12 sectoare ce cuprind specii spectaculoase de arbori, plante exotice, mediteraneene si trandafiri. In sectorul sistematic se cultiva circa 2000 de specii de plante destinate studiului elevilor si studentilor. Sectorul flora si vegetatia Romaniei are o suprafata de 25 de hectare si reda vegetatia Romaniei impartita pe etaje. Urmeaza sectorul ornamental, dendrologic, flora globului, plante utilitare, sectorul serelor, rozariul, plante memoriale, sectorul recreativ si cel didactic-experimental.

Gradina Botanica din Cluj-Napoca

Gradina Botanica “Alexandru Borza” a Universitatii Babes-Bolyai din Cluj, infiintata in 1920, cuprinde peste 10 000 de plante impartite in cinci sectoare distincte. Se intinde pe aproape 14 hectare si este vizitata atat de cetatenii municipiului Cluj-Napoca, cat si de turisti. Atractiile principale ale Gradinii Botanice sunt Gradina japoneza, amenajata in stil japonez, si Gradina romana, dominata de plantele specifice agriculturii romanesti in care sunt asezate vestigii romane din colonia romana antica Napoca.

Flora si vegetatia Gradinii Botanice cuprinde specii din regiunile Romaniei (Moldova, Oltenia, Banat, Transilvania, litoralul romanesc, Muntii Carpati), dar si varietati aduse din Caucaz, Balcani, Himalaya si Marea Mediterana.

In sere sunt cultivate plante ecuatoriale si tropicale precum lotusul amazonian, cocotieri, palmieri, ficusi, ferigi, orhidee, bromelii si plante suculente. Gradina japoneza a fost decorata cu o casuta in stil japonez asezata langa un lac artificial. In mijlocul acestuia a fost amenajata o mica insula de pe malul careia porneste un pod pana pe uscat, la piciorul caruia se afla o poarta sacra japoneza. Gradina a adunat de-a lungul timpului specii de plante originare din Orientul Indepartat.

Gradina Botanica din Jibou

Gradina Botanica a Institutului de Cercetari Biologice din Jibou, judetul Salaj, se intinde pe o suprafata de 24 de hectare. Profesorul Vasile Fati a pus bazele infiintarii gradinii, care a avut si functia de director al gradinii.

Gradina Botanica cuprinde o colectie impresionanta de plante exotice, iar serele adapostesc un fond bogat de plante tropicale, subtropicale si mediteraneene, palmieri si un acvariu de plante tropicale. Exista, de asemenea, un sector de plante utile, plante ornamentale si un ierbar.

//

//

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 50 = 58