Gradina japoneza amenajata pe verticala

Echipa de la Chartier-Corbasson Architects a realizat proiectul de extindere al unei cladiri Art Noveau vechi de 100 de ani, din Amiens – Franta pentru a crea spatiul necesar birourilor Camerei de Comert si Industrie a Regiunii Picardy. Cladirea impresioneaza prin estetica moderna propusa dar mai ales prin gradina japoneza cu care au decorat peretii. Spatiile de birouri separate de restul imobilului printr-un atrium central rasar din vegetatia bogata, ce constituie un element de trecere natural intre extindere, cladirea istorica a Hotelului Bouctot Vagniez si gradinile inconjuratoare.

Olivia Caillou, arhitect in cadrul echipei declara ca initial beneficiarul dorea sa foloseasca ambele spatii, cladirea noua dar si hotelul, ulterior renuntand si pastrand vechea cladire doar pentru organizarea diferitelor receptii si evenimente.

Volumul noii extinderi are sase niveluri, la fiecare etaj gasindu-se sali de intalnire si spatii de birouri, in timp ce sala de spectacole avand 189 de locuri a fost amenajata la subsol. Foaierul de la parter, din zona noua se deschide spre gradina japoneza in timp ce un vitraj de mari dimensiuni asigura lumina naturala pentru interioare. Volumele noi sunt evidentiate cu ajutorul ferestrelor cu pervaze groase, ce strapung peretele vegetal.

Echipa de arhitecti a reusit sa integreze noua extindere in contextul istoric prin acoperirea fatadei de nord cu aceleasi soiuri de plante folosite in gradina, acestea actionand asemeni unui strat suplimentar de termoizolatie. Olivia Caillou spunea ca sursa de inspiratie folosita la acest proiect a fost gradina traditionala japoneza care inconjura proprietatea, iar alegerea soiurilor de plante a fost facuta cu atentie pentru a obtine aceeasi estetica.

Fatada sudica a fost acoperita cu panouri metalice perforate care indeplinesc mai multe functiuni. In primul rand actioneaza asemeni unui parasolar, protejand interioarele de razele soarelui dar permitand ventilarea naturala a acestora. Din punct de vedere estetic aceste panouri realizeaza o trecere mai lina catre fatadele cladirilor invecinate, executate cu caramida aparenta.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 23 = 24