Edenia Distribution Center, o investitie Macromex de 17 milioane de euro

In primavara anului 2013, Macromex a demarat la Campia Turzii constructia unuia dintre cele mai complexe proiecte logistice din Romania.
Centrul de distributie, denumit Edenia Distribution Center, dupa cel mai important brand de produse congelate detinut de Macromex, urmeaza sa intre in functiune in luna aprilie a acestui an, dupa finalizarea perioadei de probe.
Exista doua elemente principale care fac ca acest centru de distributie sa fie un proiect unic in Romania: designul inovativ, prin constructia complexului, care include cel mai inalt depozit de frig de tipul High-Bay din Europa, si eficienta ridicata, datorata tehnologiilor ultra-moderne din interior.

Locatia centrului de distributie este una strategic aleasa: Campia Turzii, un nod important cu conexiuni directe atat catre zona de nord-vest a Romaniei, cat si catre marile orase din nord-vestul Europei. Aceasta pozitionare permite livrarea produselor in cele mai importante piete din Europa in aproximativ 24 de ore.
Intreaga constructie ocupa o suprafata de 6.900 mp, are o capacitate de stocare de 17.000 paleti si este formata din mai multe zone cheie: depozitul High-Bay, zona de depozitare pentru paleti, zona de picking, zona de triere si expeditie paleti. In toate aceste spatii se opereaza la o temperatura constanta de -25 OC, asigurandu-se astfel pastrarea lantului de frig pe intreg fluxul operational.

Depozitul High-Bay, una dintre cele mai importante zone ale complexului logistic, are o inaltime de 42 m si 16 nivele de depozitare, cu o capacitate de stocare de 15.600 de paleti. Este unicul depozit High-Bay cu temperatura controlata din Romania si este complet automatizat. Trei macarale automate, speciale, adaptate la conditiile de temperatura, echipate cu camere cu vedere de noapte, deservesc non-stop locatiile depozitului. Ele sunt de 5 ori mai eficiente decat stivuitoarele clasice.
In proiectarea acestei constructii s-a avut in vedere, pe langa eficientizarea proceselor logistice, si reducerea consumului si minimizarea impactului asupra mediului. Astfel, o parte din energia necesara operarii intregului depozit provine de la panourile solare aflate in imediata vecinatate a complexului. De asemenea, avand in vedere importanta pastrarii temperaturii scazute din interior, s-au folosit solutii de izolare de inalta calitate.

Proiectul a avut la baza conceptul unui expert logistic international, iar partenerul principal pe partea de constructie a fost ACI Cluj. Complexul are o structura modulara, special conceputa pentru a acomoda extinderi ulterioare.
Investitia totala, care s-a ridicat la suma de 17 milioane de euro, a fost sustinuta din resurse proprii insotite de o finantare acordata de catre BCR. Este o investitie binevenita atat pe plan economic, cat si pe plan social, Campia Turzii fiind o regiune cu un potential extrem de mare in ceea ce priveste forta de munca calificata. Peste 500 de oameni au fost implicati in procesul de constructie al complexului logistic din Campia Turzii si au fost create mai mult de 100 de locuri de munca directe si indirecte.
Edenia Distribution Center are ca scop principal stocarea si distribuirea in zona de nord-vest a produselor din portofoliul Macromex, inclusiv cele produse la fabrica de paine congelata La Lorraine, aflata in acelasi parc industrial.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

73 − 72 =