Constructii monumentale – Civilizatia Antica

Cu peste 5000 de ani in urma o mare civilizatie s-a dezvoltat in Mesopotamia, tinutul dintre Tigru si Eufrat, intinzandu-se ulterior spre est, de-a lungul coastei nordice a Oceanului Indian. La scurt timp me malurile Nilului s-a dezvoltat civilizatia egipteana. Oamenii calatoreau intre cele doua zone si duceau cu ei ideile inovatoare si inventiile. Egiptul avea multi muncitori si piatra din belsug. Cum inca nu se inventase roata, 20 de oameni impingeau fiecare piatra catre piramidape o sanie de lemn. Mesopotamia era saraca atat in piatra cat si in lemn. Locuitorii ei au inventat materiale de constructii noi: caramizide lut arse in cuptor sau uscate la soare. Roata si carele cu roti au aparut ca necesitate a trasnportului materialelor.

Piramidele din Gizeh

Piramidele din Gizeh

 

Egiptenii au construit piramide uriase si temple folosind unelte si tehnici simple.

Piramidele din Gizeh
Aceste trei piramide au fost construite cu peste 4500 de ani in urma, ca morminte pentru faraonii egipteni. Cea mai mare dintre ele, Marea Piramida a Faraonului Kheops, este compusa din aproape 2.5 miliaone de blocuri de piatra.

 

 

Templul Karnak Egipt

Templul Karnak Egipt

 

 

Culoarele uriase ale templelor egiptene se inalta ca niste paduri de piatra in desettul din Nordul Nilului.Complexul de la Karnak a fost construit timp de 1200 de ani. In fata templului se poate vedea statuia unui faraon si a fiicei sale.

Unii arhitecti egipteni mai folosesc inca in prezent caramizi uscate la soare pentru structurile arcuite. Cladirile mentin racoarea, iar materialele sunt ecologice.

 

 

 

Parada Leilor pe Poarta lui Ishar

Parada Leilor pe Poarta lui Ishar

 

In sec al VI-lea iHr. regele Nabucodonosor a construit Calea Procesiunilor. Aceasta facea legatura intre palatul sau din Babylon (principalul oras al Mesopotamiei) si o sala de ceremonii unde aveau loc serbarile de Anul No. Calea Procesiunilor strabatea zidurile duble ale orasului prin Poarta lui Ishtar.
Fiecare animal de pe peretii Caii Procesiunilor era facut din caramida turnata in matrite speciale, astfel incat sa se reliefeze in zid. Fiecare leu este realizat din 46 de caramizi matritate si smaltuite.

 

 

 

Poarta lui Ishar

Poarta lui Ishar

 

 

Caramida din ziduri, Latura externa, cea albastra, este construita din caramida smaltuita – lustruita si apoi arsa pentru a dobandi luciu.
Deschiderea portii avea inaltimea de 4 metri – lucru posibil datorita boltii arcuite de la intrare.
Tauri si dragoni – Poarta lui Ishtar este decorata cu simbolurile lui Adad (zeul tunetului si al ploii la babilonieni) si al zeului Marduc (protectorul orasului)

 

 

Arcada

arcada

 

Inventarea arcadei (bolta arcuita + contrafort + suport greutate) – Daca pe o piatra amplasata deasupra unui spatiu deschis se aseaza o greutate, piatra se poate sparge. Pentru a evita acest lucru stalpii cladirilor antice erau postati foarte aproape unii de altii. Mesopotamienii au inventat structurile boltite pentru a construi camere spatioase deschise. Caramizile sau pietrele de dimensiuni mici asezate pe o linie de cerc formeaza un arc. capatul arcului este numit contrafort. Acesta exercita o presiune asupra pietrelor din arc, impiedicandu-le sa cada. O bolta este un tavan construit din arcuri.

Urmeaza: Epoca clasica – Locasuri pentru zei

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 64 = 74