Casele vechi cu iz de poveste – Renovari: proiecte costisitoare, dar realizabile

Am cunoscut pe parcursul timpului foarte multi pasionati de case vechi care fie au cumparat sau au mostenit cate un imobil pe ale carui schite este trecut anul 1900 sau 1930, case care sunt adevarate opere de arta, dar a caror renovare implica anumite costuri foarte ridicate.

Consolidarea unei locuinte vechi alaturi de renovarea acesteia nu sunt procedure standard, precum cele pe care le-am putea intreprinde intr-un apartament obisnuit. Structura si materialele initiale cer folosirea anumitor tipuri de ciment, beton, lemn, vopsele etc. De asemenea, mesterii si constructorii care reabiliteaza astfel de locuri trebuie sa fie calificati in munca de restaurare si sa stie cum sa procedeze pentru a reda imaginea originala a casei.

Proiectele de genul acesta pot fi foarte demoralizante pentru un proprietar care si-ar dori sa restaureze o astfel de locuinta, dar nu stie cum poate realiza acest lucru. Multi recurg la ideea de a face economii o perioada de timp si se apuca de facut si refacut liste de materiale necesare si costurile aferente, dar in timp isi dau seama ca a pune banii deoparte fara un scop bine definit si fara o planificare riguroasa sau o metoda de a-i inmulti nu este solutia cea mai indicata.

De aceea, bancile pentru locuinte au dezvoltat solutii eficiente pentru orice tip de proprietate. Cea mai buna varianta pentru un proiect de reabilitare a unei case vechi si transformarea ei intr-un spatiu de locuit cu adevarat de poveste, este contractul de economisire-creditare.

Acesta presupune o perioada de economisire de 3-5 ani, timp in care proprietarul depune la banca o suma lunara, suma la care se adauga dobanda din partea bancii si o prima de la stat de 25% (acordata anual, in limita a 250 de euro). Dupa ce perioada de economisire este incheiata, se poate lua un credit locativ care are ca destinatie lucrarile de renovare. Acestea pot fi demarate imediat pe baza fondurilor stranse in perioada de economisire, iar creditul care ramane de returnat va fi mult mai usor suportat de proprietar, in timp ce se bucura de noua sa casa speciala. Mai mult, ratele din perioada de economisire sunt egale cu ratele din perioada de creditare.

De exemplu, daca economiseşti lunar 375 lei, acumulezi echivalentul în lei a 1.000 euro pe an. În cinci ani vei avea echivalentul în lei a 5.000 euro doar din economii, plus 1.250 euro din primele de la stat, la care se adaugă dobânda băncii, capitalizată timp de 5 ani.

Apoi poţi solicita un credit locativ în lei cu cea mai mică dobândă de pe piaţă, de 4,5%.

Putem spune ca astazi, produsul de economisire-creditare este cea mai eficienta schema de finantare in domeniul locative: randament bun la economisire ( prima de la stat si dobanda bancii) si credit la costuri foarte mici.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

13 − = 9