Casa Pasiva Independenta energetic

Conceptul de casa pasiva si trendul european

O “casa pasiva” este o locuinta fara sistem de incalzire, energia termica fiind furnizata de catre un sistemul de ventilatie din locuinta. O casa pasiva standard contine o anvelopa exterioara foarte bine izolata termic, ferestre tamplarie lemn stratificat termoizolat si un sistem de ventilatie integrat, care elimina aerul viciat din cladire si il trece printr-un schimbator de caldura care recupereaza o parte a energiei termice transferand-o catre aerul proaspat ce intra de afara in locuinta.

O casa pasiva poate fi construita oriunde in lume deoarece conceptul este foarte simplu dar, in acelasi timp, inteligent. Conform statisticilor Passivhaus Institut din Germania exista cateva mii de case pasive construite in Europa, in mod special in Germania (peste 3500), Austria (peste 1000), Elvetia si Suedia.

Exista o tendinta de dezvoltare rapida a caselor pasive si in alte tari europene datorita faptului ca guvernele acestora ofera recompense serioase celor ce construiesc energetic inteligent, dar mai ales pentru faptul ca aceste locuinte sunt deosebit de sanatoase si ecologice.

Uniunea Europeana a elaborat cateva directive, printre care si „The Energy Performance Directive”
la care fiecare membru trebuie sa adere, deci si Romania. In aceste directive sunt prevazute obligatii pentru o mai buna termoizolare a cladirilor vechi si noi, iar tendinta constructorilor este de a adopta tehnologii noi si construirea de case pasive, in locul constructiilor clasice. Guvernul roman a trebuit sa se conformeze trendului si legislatiei europene, astfel incat acesta acorda subventii pentru energii regenerabile.

In concluzie, a construi o casa pasiva acum este mai mult decat un vis, este o realitate sociala vitala de care poate avea parte fiecare cetatean al Europei. Trebuie doar sa actionam in acest sens.

Ce este o casa pasiva?

O “casa pasiva” este o locuinta la care un sistem de incalzire separat aproape ca nu este necesar sau nu este necesar deloc. Energia termica este furnizata de catre un sistem de ventilatie special, montat in locuinta.

O casa pasiva ofera conditii de locuire foarte confortabile si sanatoase, atat iarna cat si vara. intr-o casa pasiva lipseste cu desavarsire igrasia iar vara racoarea din interior este foarte placuta. Cei ce sufera de alergii diverse (curent, praf, astm, etc.) pot fara probleme sa tina ferestrele inchise primavara sau toamna, deoarece locuinta este alimentata permanent cu aer prospat filtrat.

O casa pasiva standard contine o anvelopa exterioara foarte bine izolata termic (de obicei minimum 20 cm de polistiren expandat de mare densitate, 30kg/mc), ferestre tamplarie lemn stratificat (sau PVC) termoizolat cu geam termopan LowE din 3 foi si un sistem de ventilatie integrat, care elimina aerul viciat din cladire si il trece printr-un schimbator de caldura care recupereaza o parte a energiei termice transferand-o catre aerul proaspat ce intra de afara in locuinta.

In concluzie, Casa Pasiva este definita prin doua elemente de baza: o anvelopa a cladirii foarte bine termoizolata si lipsa sistemului de incalzire. Poate fi adevarat faptul ca o locuinta pasiva construita in Romania nu necesita deloc un sistem de incalzire? Conform calculelor facute de Passivhaus Institut o casa pasiva are nevoie de doar 10-15 kWh/m2 pe an, sau echivalentul a maximum 1,5 mc de gaz natural sau 1,5 litri de pacura per 1 mp de suprafata de incalzit pe an. Pentru o locuinta standard aceste cifre sunt cel putin de opt ori mai mari.

Asa cum mentionam mai sus, al doilea element al unei case pasive este lipsa unui sistem de incalzire clasic, acesta fiind inlocuit cu un sistem simplu dar inteligent de ventilatie, ale carui costuri nu se ridica mult peste costurile unui sistem de incalzire clasic modern.

O casa pasiva este intotdeauna echipata cu un sistem de ventilatie mecanic foarte eficient pentru a mentine o calitate optima a aerului din locuinta, fara a inregistra pierderi semnificative de caldura. Astfel obtinem pierderi mult mai mici de energie cand aerisim casa (mai putin aer cald spre exterior) si mai mult confort in interior (mai putin aer rece intrand in casa). Pentru cea mai mare parte a anului acest fapt duce la mentinerea unei temperaturi agreabile constante in interiorul casei, fara a fi nevoie de o instalatie de incalzire. In timpul iernilor cu temperaturi joase extreme (-350C) este nevoie de un element activ de incalzire (radiator electric cu ulei, etc.) dar unul de putere faorte mica, astfel incat chiar si in conditii de temperaturi minime extreme in casa pasiva temperatura va fi una confortabila.

In mod uzual, investitia folosita pentru a implementa un sistem clasic eficient de incalzire la o locuinta clasica, va fi folosita pentru o mai buna termoizolare si etansare a ferestrelor, si pentru o mai buna ventilare a casei pasive.

Concluzia specialistilor germani si austrieci este ca la o casa pasiva nu este nevoie de instalatie de incalzire, ci doar o foarte buna termoizolare si un sistem eficient de ventilatie cu schimbator de caldura.

Argumente in favoarea construirii de case pasive

Va prezentam in continuare cateva argumente care va pot determina sa luati o decizie inteleapta si sa investiti cu folos banii pentru construirea casei dumneavoastra:

Argument economic

Cand e vorba de construit casa pasiva se pune in primul rand aceasta intrebare: este aceasta cu mult mai scumpa decat o casa clasica? Experienta germana si austriaca in domeniul constructiilor de case pasive arata ca acestea nu sunt cu mult mai scumpe decat o casa conventionala.

Pe de o parte, exista niste costuri suplimentare (termoizolatie in plus, rame termoizolate pentru ferestre, geam triplu, sistemul de ventilatie special si implementarea etansarii perfecte a anvelopei locuintei), care de fapt sunt compensate de economiile obtinute prin eliminarea sistemului de incalzire. Pe de alta parte, costul facturii la energie va fi de 5 (cinci) pana la 10 (zece) ori mai mic decat la o casa conventionala.

Germanii si austriecii construiesc case pasive cu costuri de 0-15% mai mari in comparatie cu o casa conventionala, in functie de complexitatea design-ului locuintei. Daca insa comparam aceste costuri cu beneficiile unui consum foarte redus de energie (electrica) ulterior, avantajul este net in favoarea casei pasive. La acestea ar trebui sa adaugam si alte avantaje vitale, cum ar fi: reducerea substantiala a emisiilor de carbon, confortul exceptional dat de aerul permanent proaspat din casa, lipsa dusumelelor si a peretilor reci iarna, lipsa excesului de caldura vara, lipsa prafului generator de alergii, etc.

Un alt avantaj incontestabil al construirii unei case pasive este calitatea materialelor, lipsa condensului si igrasiei, factori care prelungesc durata de viata a constructiei cu cateva zeci de ani comparativ cu o locuinta clasica. Este dificil de cuantificat acesti factori, dar este evident ca au un un impact important in viata celor ce locuiesc intr-o casa pasiva.

Un alt element de luat in calcul: viteza de constructie a casei este foarte mare, astfel incat investitia este amortizata mult mai repede decat la o constructie clasica, iar cantitatea de manopera se reduce semnificativ.

Aplicatii ale caselor pasive

– Constructii de case, vile, pensiuni, case de vacanta.
– Constructii de cartiere rezidentiale moderne – rapid, eficient si economic.
– Proiecte comerciale, birouri, magazine, depozite, hale industriale.
– Locuinte complet independente energetic, cu sisteme energetice alternative, neconventionale, locuinte solare.
– Cladiri trainice construite in zone cu cutremure, inundatii si uragane frecvente.

Beneficii ale sistemului constructiv

– construind case pasive la calitate germana si la un pret accesibil cu (0-10%) peste pretul constructiei unei case conventionale.

– o alternativa relativ ieftina, comparativ cu sistemul clasic de constructii, deoarece – pe langa beneficiile mentionate mai sus – se reduce cu 10-20% manopera de executie a casei, atat la structura, cat si la finisaje care sunt mult mai usor de executat.

– Material de constructie relativ usor de pus in opera; reduce costurile de manopera, nu necesita utilaje si echipamente grele de constructii.
– Calitatea structurii este asigurata de inginerie germana si romana de inalta clasa, astfel incat parametrii de rezistenta la seism sunt superiori, obtinandu-se o stabilitate foarte buna a structurii la cutremure, uragane, vanturi si furtuni puternice.
– Produsele – cofrajele termoizolante folosite – sunt de calitate foarte buna, realizate din materii prime examinate si certificate in Uniunea Europeana.
– Eficienta energetica inalta – cel mai bun sistem de izolatie termica a carcasei (0,10 W/m2k), care permite construirea de case pasive.
– Amortizarea rapida a investitiei, prin reducerea cu 85% a costurilor de incalzire iarna si de racire vara.
– Sistemul constructiv este foarte bun izolator acustic.
– Sistemul accepta orice tip de design si finisaje interioare si exterioare.
– Datorita turnarii protejate a betonului, casele pasive pot fi construite si in sezonul rece (pana la -50C se poate turna beton fara aditivi in cofrajele termoizolante).
– Fata de sistemul clasic, se elimina nevoia unei instalatii de incalzire si a instalarii de izolatii suplimentare ulterioare, de altfel operatii foarte costisitoare.
– Longevitatea constructiei este mult mai mare decat la sistemele clasice.
– Durabilitate mult mai mare comparativ cu materialele de constructie conventionale.
– Polistirenul este inert, non-toxic atunci cand este integrat in pereti, fara cotact direct.
– Casele pasive protejeaza mediul inconjurator, conserva energia.
– Un perete finisat rezista la foc intre 0,5 si 1,5 ore.
– Sistemul ofera rezistenta la umezeala si putrefactie; apele provenite din inundatii nu penetreaza peretii de tip sa; materialul nu absoarbe mai mult de 3% umiditate.
– Peretii exteriori sunt cu 50% mai rezistenti la intemperii decat peretii clasici din caramida.
– Se elimina posibilitatea condensului in incaperi deoarece punctul de roua este mutat 100% in afara cladirii.
– Sistemul prezinta rezistenta la insecte; nu se dezvolta colonii de insecte sau rozatoare, in interiorul structurilor deoarece acesti daunatori nu se hranesc cu polistiren sau beton.

Dezavantaje ale sistemului

Rezistenta la socuri mecanice a suprafetelor exterioare si interioare ale peretilor este mai mica decat la sistemele clasice din caramida, aceasta putand fi compensata prin finisari adecvate (gips carton la interior si, eventual, placaje sau placi prefabricate din beton la exterior).

Daca sunteti dezvoltator imobiliar si aveti in plan sa construiti inteligent, contactati-ma si sunt convins ca veti agrea solutia propusa de noi. Punem la dispozitia celor interesati, la cerere, sumarul executiv al proiectului de dezvoltare rezidentiala.

//

//

//

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

79 − = 72