Biserici spectaculoase sau arta de a construi “altceva”

Oare regula construirii unei biserici este una general valabila in toata lumea? Va prezentam, totusi, 8 biserici a caror arhitectura pare ca incalca orice regula: este neobisnuita, impresionanta si, mai presus de toate, unica.

1) Biserica organica, Italia

Situata la periferia orasului Bergamo, biserica facuta doar din copaci este unul dintre cele mai impresionante exemple de arhitectura organica din lume. Inspirat de dragostea pentru natura, artistul italian Giuliano Mauri a desenat, in 2001, planurile proiectului ce a uimit intreaga lume. Din pacate, artistul a murit in 2009 si nu si-a vazut opera prinzand viata.

Biserica organica italiana

Biserica organica italiana

2) Biserica din zapada, Germania

Aceasta biserica a fost construita recent, in 2011, de locuitorii din Mitterfirmiansreut, in amintirea unei biserici similare ridicate in 1911, exact cu 100 de ani in urma. Locuitorii oraselului au decis sa construiasca aceasta biserica din zapada cu speranta ca vor atrage atentia asupra faptului ca cea mai apropiata biserica se afla la 90 de minute distanta de satul lor.

Biserica de zapada Germania

Biserica de zapada Germania

3) Biserica tanc, Olanda

Biserica tanc, construita de artistul Chris Kuksi, poate avea mai multe semnificatii. Multi sustin ca ideea de baza de la care a pornit artistul ar fi pacea, concept scos in evidenta tocmai prin contrastul cu tancul, des folosit in razboaie. Prin extensie, e bine stiut ca biserica reprezinta un lacas in care multi intra tocmai pentru a-si gasi pacea.

Biserica transparenta Olanda

Biserica transparenta Olanda

4) Biserica transparenta, Belgia

Arhitectii belgieni Pieterjan Gijs si Arnout Van Vaerenbergh au reusit uluitoarea performanta de a construi o biserica transparenta, prin care razele soarelui pot trece, oferind o imagine incredibila. Biserica face parte dintr-un program de arta, numit Z-OUT, ce isi propune sa plaseze astfel de structuri neobisnuite in locuri publice din Tarile de Jos, in urmatorii 5 ani. Materialele folosite fac ca biserica sa para solida, insa in secunda urmatoare poate disparea cu totul, in functie de unghiul din care o privesti.

Biserica transparenta, Belgia

Biserica transparenta, Belgia

5) Biserica tren, Rusia

Este putin ciudat, insa ideea construirii unei biserici ortodoxe in vagoane de tren vechi este una larg raspandita in Rusia. Desi pare un fenomenon relativ modern, o analiza minutioasa in trecut releva faptul ca multe dintre bisericile tren au fost construite inca de la aparitia caii ferate in Rusia.

Biserica Tren Rusia

Biserica Tren Rusia

6) Biserica pe stanca, Georgia

Intr-adevar, accesul la aceasta biserica pare imposibil, fiind construita pe o stanca ce are mai mult de 150 de metri inaltime. Totusi, o calugarita a trait acolo aproape 20 de ani. Mai ciudat este ca biserica a fost construita intre secolele al VI-lea si al VIII-lea si se crede ca are radacini pagane, fiind, de fapt, un simbol al fertilitatii.

Biserica pe stanca, Georgia

Biserica pe stanca, Georgia

7) Biserica gonflabila, Olanda

Este biserica ce apare din senin, la cerere. Poate sustine aproape 30 de persoane si, momentan, face turul Olandei, “aparand la cerere” la diverse festivaluri sau la evenimente ale companiilor. In biserica nu se tin predici traditionale, ci au loc discutii libere, cu accent pe filozofie si pe aspectele importante ale vietii.

Biserica gonflabila, Olanda

Biserica gonflabila, Olanda

8) Biserica Lego, Olanda

Daca sunteti in cautarea unei constructii ecleziologice modulare, atunci cea mai buna varianta este sa vizitati aceasta structura temporara din Olanda. Desi pare construita din caramizi lego, s-au folosit, de fapt, “Legioblocks”, blocuri de beton facute sa semene cu piesele Lego. Artistii Michiel de Wit si Filip Jonker au ridicat biserica pentru Festivalul Grenswerk, din orasul Enschede.

Biserica Lego, Olanda

Biserica Lego, Olanda

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

35 + = 36