Alegerea scarii interioare in 8 pasi

Scara interioara joaca un rol practic foarte precis si anume acela de legatura de acces intre doua etaje. Insa, proiectata ingenios, poate deveni piesa centrala sau punctul de atractie al casei sau poate defini stilul amenajarii generale. In randurile urmatoare va dezvaluim care sunt cei mai importanti pasi in alegerea scarii de interior!

Scara-interioara-lemn1Sfatul unui specialist

Pentru a evita “risipa” de spatiu sau problemele legate de un interior inghesuit, este recomandat sa apelati la sprijinul unui specialist in momentul in care proiectati scara interioara. Acesta va va oferi solutii potrivite in functie de spatiu disponibil, forma scarii si materialele utilizate in designul final.

Norme de siguranta

O scara trebuie sa fie proiectata conform normelor de siguranta. In cazul in care aveti copii, aceasta trebuie sa contina elemente suplimentare de securitate pentru a fi evitate eventualele accidente.

Dimensiuni

Alegeti o scara care sa nu fie prea lunga, dar nici cu trepte prea inalte, pentru a nu transmite senzatia ca este prea obositor de urcat. Lungimea recomandata pentru o treapta este de 40-50 de cm, iar acest etalon va va permite sa calculati numarul de trepte necesare interiorului vostru.

Simpla sau dubla

O scara dubla, de exemplu, se potriveste doar pe zone largi de intrare, iar o scara simpla este ideala intr-o locuinta mica, minimalista.

Forma

O scara dreapta sau una in forma de L se potriveste bine in spatii reduse ca dimensiuni. De asemenea, o scara curbata poate da senzatia de eleganta, insa nu reprezinta o alegere foarte practica.

Finisaje

Acestea pot fi din lemn, pentru interioare rustic,e care degaja caldura, din fier forjat, pentru un design clasic sau minimalist, ori din marmura pentru un interior somptuos. In clasa premium, putem aminti balustrade din inox, trepte din cristal si geamuri securizate in loc de balustrade de protectie.

Balustrada

O balustrada metalica, de tip industrial, poate da un aer modern unor trepte din lemn, iar fierul forjat defineste mai bine senzatia unei amenajari de tip mediteranean.

Fereastra sau iluminat artificial

In cazul in care va doriti sa profitati din plin de lumina naturala, este recomandat sa proiectati o fereastra de mari dimensiuni in dreptul scarilor iar, in cazul in care acest lucru nu este posibil, puteti gandi un sistem de iluminat artificial, inclusiv la nivelul balustradei sau treptelor.

Ce faci cu spatiul de sub scara?

Spatiul-sub-scara

1. In cele mai multe cazuri spatiul de sub scara va fi adiacent holului de intrare, ceea ce inseamna ca-l poti utiliza ca zona de cuier, poti amplasa acolo o masuta pentru chei sau rafturi pentru incaltaminte.

2. A doua situatie foarte comuna este ca scara sa faca parte din ansamblul camerei de zi sau a zonei de luat masa. In aceste conditii poti folosi spatiul de sub scara pentru a depozita vesela sau colectia de vinuri.

3. Daca ai un semineu si nu ai gandit un loc special pentru lemne in faza de proiectare, nu ignora scara! Spatiul de sub ea poate fi umplut cu lemnele necesare si, in plus, este un mod minunat de a adauga textura si caldura unui spatiu minimalist, industrial sau rustic.

4. Ce spui de un mic spatiu de relaxare, asemanator unui divan turcesc? Daca ai o iluminare buna, spatiul de sub scara poate deveni noul tau loc de lectura.

5. Sertare, sertare, de trei ori sertare! In functie de anatomia scarii poti realiza un corp cu sertare care sa se potriveasca spatiului si care sa rezolve problema depozitarii. O alta solutie este sa folosesti direct inaltimea contratreptei pentru acest lucru!

6. Daca tot vorbeam de spatiul de lectura, rafturile pentru carti sunt si ele o functiune potrivita.

7. Nu crezi ca mobilarea spatiului de sub scara e potrivita pentru tine? Atunci il poti utiliza pentru depozitarea bicicletelor, mai ales daca ai un interior minimalist!

Acum ca stii cam ce poti face cu acest spatiu rezidual, e timpul sa vezi si cateva exemple, asa ca nu uita sa rasfoiesti fotogaleria articolului! O mica sugestie din partea noastra: daca esti pe punctul de a proiecta o casa noua, gandeste de la inceput, impreuna cu arhitectul, ce destinatie vrei sa aiba spatiul de sub scara!
Modele de scari interioare pentru un decor unic

Scara-interioara

Trebuie sa recunoastem ca scarile nu se numara printre prioritatile noastre atunci cand ne construim sau amenajam casa. Insa acestea pot aduce un plus de farmec amenajarii, ba mai mult, ii pot oferi o nota de originalitate.

Chiar daca aveti un spatiu mic pentru scari, exista intotdeauna solutii de a o integra in estetica interiorului si de a o pune in evidenta. Nu doar marimea ei conteaza. Designul, materialul, finisajul, designul balustrazii si culoarea acesteia sunt aspecte importante care contribuie la imaginea finala a scarii.

Daca sunteti pe cale sa va construiti o casa cu etaj, veti avea nevoie inevitabil de o scara. De ce sa nu mergeti putin mai departe cu imaginatia pentru a obtine un element creativ?

Scarile pot fi construite din diferite materiale (lemn, otel, sticla etc.) si pot avea diverse forme, uneori de-a dreptul surprinzatoare (in spirala, plutitoare, labirint etc.). Aruncati o privire pe modelele din galeria foto si va veti convinge singuri.

Frumusetea fluida a unei scari interioare din lemn masiv

Scara-interioara-lemn1

Cand spunem scara interioara in spirala, gandul ne zboara catre acele scari inguste, cu balustrada metalica, de care te tii strans, sa nu te ia ameteala.

Insa arhitectii americani de la Carney Logan Burke au avut altceva in minte cand au construit resedinta Rabbit Brush in oraselul Jackson, din statul Wyoming.

Scara are eleganta si rafinamentul lemnului masiv, dar si o fluiditate pe care n-ai atribui-o in mod obisnuit unei astfel de structuri.

Desi impresionanta prin stil si dimensiuni, scara este foarte bine plasata intr-un colt al livingului, incadrandu-se discret in estetica spatiului. Aproape ca n-o observi, pare ca pur si simplu a crescut acolo dintr-o crenguta plantata cine stie cand!

De altfel, va spunem un secret: asa recunoasteti arhitectura de calitate. Iese in evidenta prin naturalete si te face sa simti ca apartine locului in care este plasata.

Scara-interioara-lemn2

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 26 = 28