5 Cladiri ciudate

Cand imaginatia arhitectilor are unda verde, rezultatele sunt fascinante. Aceste 5 cladiri nu sunt singurele ciudate, dar cu siguranta sunt impresionante.
Palatul Ideal – Hauterives, Franta
De-a lungul unei perioade de 33 ani, postasul rural Ferdinand Cheval – care nu avea nici o baza in arhitectura – a adunat individual toate pietrele necesare pentru a crea aceasta structura. Incorporand un conglomerat bizar de stiluri arhitecturale inspirate din mitologia hindusa si biblica, precum si din cea algeriana si nord-europeana, si adaugand elemente chinezesti, a terminat in cele din urma acest monument deosebit cu numai un an inainte sa moara in 1924 la varsta de 88 ani.
palais_ideal_facteur_cheval
Waldspirale – Darmstadt, Germania
Arhitectul si pictorul vienez Friedensreich Hundertwasser a conceput acest complex fantastic, in forma de U, cu 12 etaje pentru a fi locuit. Structura simuleaza straturile rocilor sedimentare din munti. Dupa finalizare, „Spirala Padurii” are 105 apartamente, 1000 de ferestre in diferite forme, un cafe-bar, o curte interioara cu un lac artificial, plus un acoperis verde impanzit cu elemente botanice, cum ar fi copaci, iarba, arbusti si flori. Construita de compania Bauverein Darmstadt, in prezent serveste ca bloc de locuinte pentru sute de germani norocosi.
Waldspirale
Eliphante – Cornville, Arizona, SUA
Un exercitiu de arhitectura organica artistica imaginativa, aceasta locuinta a fost construita pe o suprafata de 3 acri in peisajul natural al Arizonei de catre sotii Michael Kahn si Leda Livant. Este formata din cinci structuri artizanale separate si care sunt legate intre ele prin temele lor idiosincratice. Principalele incaperi de locuit sunt adapostite in Eliphante si conectate la o zona de meditatie, la galerie de arta, la o gradina cu sculpturi si la un iaz. Materiile prime au fost aduse din desert si integrate in gospodarie impreuna cu piatra si mozaicuri din sticla, lemn, faianta, ipsos si sculpturi metalice, obtinandu-se o casa unica ce traieste si respira in comuniune cu natura.
Eliphante
Hotelul de gheata – Jukkasjärvi, Suedia
Cu o durata scurta de viata, hoteul de gheata Jukkasjärvi exista doar pentru 4 luni in fiecare an. Raul Torne, aflat in apropiere este saracit de tone de gheata, care sunt apoi folosite impreuna cu mult peste 30.000 de tone de zapada pentru a da forma eterica structurii exterioare, suporturilor centrale, camerelor si suprarealistului bar de gheata. La sfarsitul primaverii, ceea ce ramane este reciclat si stocat pentru refolosire in anul urmator.
Jukkasjärvi
Experience Music Project – Seattle, Washington, SUA
O epava arhitecturala sau pur si simplu o coliziune geniala a celor mai memorabile repere ale lumii noastre? De fapt, acest muzeu proiectat de Frank Gehry – care ofera o explorare a culturii science-fiction – este un omagiu adus Turnului Gehry, Muzeului Guggenheim Bilbao si a salii de concerte Walt Disney, printre alte opere create de firma designerului. Criticii s-au referit la ea ca avand o forma oarecum „hemoroidala” si ca fiind una dintre cele mai extrem de urate cladiri din intreaga lume. Desi culorile si texturile sale sunt conflictuale, desi sufera de o criza globala de identitate arhitecturala, acest muzeu ajunge la inimile celor care il viziteaza.
Experience-Music-Project

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

27 − 19 =