Autorizatia de constructii

Legislatie si documentatii

Gasiti aici solutia completa

  Galeria Google de fotografii E&G Point Construct on Google Plus E&G Point Construct on Facebook E&G Point Construct on Twitter E&G Point Construct on Vimeo E&G Point Construct on Linkedin E&G Point Construct on YouTube E&G Point Construct on Stumbleupon E&G Point Construct on Digg E&G Point Construct on Delicious Subscribe RSS English Deutsch

a. O mica descriere

Pentru a putea realiza o constructie de orice tip este necesar sa obtineti o autorizatie de construire. Oriunde doriti sa construiti pe teritoriul Romaniei este obligatorie obtinerea autorizatiei de construire.
Realizarea de constructii fara a detine autorizatie de constructie valabila se sanctioneaza cu amenda si in unele cazuri penal si chiar prin demolarea constructiei realizate pe propria cheltuiala.
Legea care sta la baza obtinerii autorizatiei de construire este legea 50 privind autorizarea lucrarilor de construire. Aceasta legea prevede si cine elibereaza autorizatia de construire si ce documentatie trebuie depusa.
Obtinerea autorizatiei de constructie implica parcurgerea mai multor pasi si necesita colaborarea cu o serie de specialisti in constructii. Principalii specialisti pe care ii veti intalni in procesul de autorizare sunt: arhitectul, inginerul structurist, inginerii instalatori, verificatorii de proiecte, in unele cazuri expertii tehnici.
Autorizatia de constructie se elibereaza uzual de primariile pe raza caruia se afla terenul pe care se va realiza constructia. In cazul comunelor care nu dispun de birou propriu de urbanism va fi necesar a se obtine si avizul de specialitate din cadrul biroului de urbanism din cadrul consiliului judetean. In cazuri speciale autorizatia de construire se va elibera de catre institutii speciale: de exemplu ministerul apararii pentru obiective militare din zone protejate, etc…
Pentru a se elibera autorizatia de construire trebuie platita taxa de autorizatie de construire. Cuantumul acesteia este de 0,5% din valoarea lucrarilor de constructie in cazul persoanelor fizice si 1% din valoarea lucrarilor de constructie in cazul persoanelor juridice. Nimeni nu este scutit de plata autorizatiei de construire. La realizarea receptiei lucrarilor se va realiza o actualizare a taxei de autorizare in functie de costurile reale sau cele direct consumate. Taxa de autorizatie de construire se va plati de catre beneficiarul investitiei atunci cand se depune dosarul la primarie. Valoarea estimata pentru realizarea lucrarilor de construire este cea data de catre proiectant. Exista insa multe primarii care au o valoare minima impusa sub care estimarea nu se poate face ( lucru care nu este prevazut in legea 50 si care deseori a fost atacat in instanta).
Termenul de valabilitate al autorizatiei de construire este de 12 luni si se poate prelungi cu inca 12 luni. Acesta este termenul in care constructia trebuie sa inceapa ( deci nu cel de finalizare). Daca constructia nu incepe in acest termen sau el nu este prelungit ( termenul de valabilitate a autorizatiei de construire se poate prelungi o singura data dupa care trebuie refacut procesul de autorizare) va fi necesara obtinerea unei noi autorizatii de construire. Durata de executare a lucrarilor de constructie se mentioneaza in cererea de autorizatie de catre beneficiar si este preluata ulterior in autorizatia de construire. Termenul de executie nu este impus de primarie el depinzand de durata solicitata real de catre beneficiar.
Termenul maxim pentru eliberarea autorizatiei de construire este de 30 de zile din momentul in care a fost depusa documentatia completa.

b. Legislatie

  • Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii actualizata 2011
  • Norme Metodologice de aplicare a Legii

c. Documentatii tehnice

Downloadati fise tehnice, cereri autorizatie, certificate si altele

Formulare puse la dispozitie de catre Inspectoratul de Stat pentru Constructii: aici

Software gratuit pentru proiectare constructii


  • Idcad– software distribuit in mod gratuit
  • IDCON– software distribuit in mod gratuit
  • Response 2000
  • Software Certificat Energetic

Pentru personalizarea cererii Dumneavoastra, nu ezitati sa ne contactati


Free SEO Tools Active Search Results Pin It! Free Sitemap Generator